ВЕЛИКДЕНЬ РАДІСТЬ НАМ ПРИНОСИТЬ,

Spread the love

Великодні святки 2013 року почалися 28 квітня з Білого, Чистого або Вербного тижня. Цього дня у храмах освячують вербу і нею жартома б’ють знайомих та родичів, примовляючи: «Не я б’ю, верба б’є, за тиждень – Великдень, недалечко – червоне яєчко! Будь здорова, як верба, чиста, як вода, багата, як земля, красна, як Сонечко наше ясне! Вірять, що освячені гілочки наділені магічною силою, вони дарують людині силу і здоров’я; ними треба вперше виганяти худобу на пасовиська – «щоб нічого лихого до неї не чіплялося».
2 травня – Чистий четвер.
Його називають Страсним, бо під час служби в церквах розповідається про страждання Ісуса Христа. Запалені свічки несуть додому, пильнуючи, щоб живий вогонь не погас, а в оселях, на дверях і сволоках роблять хрестики – обереги від всілякої нечисті. Є приказка: «як не тепер, то в Чистий четвер», тобто рано чи пізно – кожний все одно має спокутувати за свої гріхи. На цю пору основні домашні роботи мають бути завершені.
3 травня – Страсна п’ятниця.

З вівтаря виносять плащаницю (відтворення лику і тіла Ісуса, який лежить у труні). На ній зображені рани Христа, і віруючі вклоняються цьому священному савану. В народі кажуть, що цього дня не можна ні шити, ні прясти, ні дрова рубати, інакше на Великдень будеш плакати. Господині починають пекти паски.
4 травня – Велика субота.
Вранці під час богослужіння плащаницю тричі обносять навколо храму, а увечері кладуть її на престолі. Опівночі віруючі чекають настання світлої пасхальної радості – свята Воскресіння Господнього. Люди не лягають спати, у селах біля церков запалюють вогнища. Кажуть: «Бог роздає щастя тим, хто не спить цілу ніч і день». Вже повинні бути готові паски, крашанки і писанки.
5 травня – Світле Воскресіння Христове.
Великдень – Великий день весни, свято оновлення природи, радості, любові, духовного єднання. У храмах після хресного ходу і урочистого богослужіння освячуються паски, крашанки, ковбаси, сир. Прийшовши додому, треба вмитися водою, куди покласти червоні яйця, – тоді будеш гарний, здоровий і рум’яний. Після святкового обіду дорослі і малі виходять на вулицю, традиційно вітаючи один одного словами «Христос Воскрес! Воістину Воскрес! І цілуються (тричі).
6 травня – Великодній понеділок.
Його ще називають Поливаним. Цього дня ходять у гості, обмінюються крашанками. За давнім звичаєм, хлопці виконують ритуал очищення, обливаючи дівчат водою, а у дарунок отримують писанку. Діти бавляться біля церкви, на галявинах, майданах.
7 травня, вівторок – прощання з Великоднем.
Свято триває три дні. Це час розваг, веселощів, веснянок, гаївок, танкових пісень-хороводів. Парубки міряються силою в іграх, обирають ватажка громади. Молодь гойдається на орелях «щоб вітер розвіяв всяке лихо», що за зиму накопичилося, «щоб пришвидшити прихід тепла і «оживити рух сонця».
8 травня – після пасхальної седмиці наступає Поминальний тиждень; справляють «проводи», «гробки», «могилки», несуть на цвинтар паски й крашанки (шкаралупки не викидають, а закопують у землю). Не забудьмо до цих днів впорядкувати місця поховання рідних та близьких, і вклонитися іхній пам’яті.

ОЛЬГА РУТКОВСЬКА

 

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *