Хто на футбол, хто на дачу, а ми – у музей

Spread the love

  ((((9((вавпавп( У Музеї гетьманства в червні експонувалася перша персональна виставка у Києві волинянки, члена Національної спілки художників України Оксани Ядчук-Мачинської, і ми скористалися нагодою, щоб поздоровити землячку з успішним її проведенням. Роботи талановитої художниці відомі не тільки в Україні, а й далеко за її межами – в Європі, на американському континенті, знаходяться в багатьох музеях і приватних колекціях.

 

 (про виставку волинської художниці Оксани Ядчук-Мачинської)

У Музеї гетьманства в червні експонувалася перша персональна виставка у Києві волинянки, члена Національної спілки художників України Оксани Ядчук-Мачинської, і ми скористалися нагодою, щоб поздоровити землячку з успішним її проведенням. Роботи талановитої художниці відомі не тільки в Україні, а й далеко за її межами – в Європі, на американському континенті, знаходяться в багатьох музеях і приватних колекціях. Написані в оригінальному стилі, вони дивують й зачаровують: це жіночі портрети й пейзажі, натюрморти і зображення міфологічних істот, декоровані праслов’янською символікою. В її картинах поєднані епічні традиції і сучасна живописна манера. Полотна вражають філософською глибиною і разом з тим витонченістю та ніжними прозорими кольорами, випромінюють світло, духовність, чуттєвість. Своєю творчістю художниця прославила свій рідний край, Володимир-Волинський, де вона народилася, що надихав її мальовничою природою, славетною історією, неповторним народним мистецтвом. На згадку Музею автор подарувала одну з останніх своїх робіт «Мотря», яка поповнила галерею портретів – сучасників гетьмана Мазепи. Ми пишаємося Оксаною Янчук-Мачинською і бажаємо їй натхнення, подальших творчих злетів, нових виставок як на батьківщині, так і в інших країнах, і сподіваємося на нову зустріч у столиці.

Несподіванкою для нас стало те, що мисткиня була подругою незабутньої Тетяни Мисковець, активістки клубу «Волинянка». Вони познайомилися ще у 1990 році й допомагали одна одній і у творчості, і в житті. А скільки незабутніх спогадів лишилося про відпочинок у Тетяниній хаті в селі Пульмо на озері Світязь! Коли на закриття виставки принесли портрет Тетяни, який, на жаль, їй так і не довелося побачити, здалося, що вона була поряд з нами. Вічная їй пам'ять і спокій на небесах!

Як завжди, жінки клубу дарували гостям пісню. Ганна Маковська виконала власні твори «Спомин про Волинь», «Батьківський поріг», «Бути жінкою». Прекрасно прозвучав мистецький дует у складі поетеси-волинянки Олени Ясинецької і бандуристки Світлани Кавки. А на завершення чудового вечора, організованого директором музею Галиною Іванівною Яровою, усі присутні дружно заспівали вже традиційних «Соколів» і гімн нашого Братства «Волинь моя».

 

Ольга Рутковська, Вікторія Валькова

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *