Знайомство з високим мистецтвом живопису

Spread the love

  Знайомство з високим мистецтвом живопису 

Жінки клубу "Волинянка" – активні, енергійні, небайдужі…

 

Жінки клубу «Волинянка» – активні, енергійні, небайдужі до всього, що відбувається в країні, і намагаються завжди бути в курсі культурних подій столиці. Наша землячка Алла Зверхівська, науковий співробітник Національного художнього музею України, постійно інформує про відкриття виставок у своєму музеї, інших виставкових залах та галереях міста і проводить надзвичайно цікаві екскурсії.

От і 1 червня ц.р. група жінок, членів Клубу, побувала в Національному культурно-історичному заповіднику «Софія Київська», де в галереях одного із старовинних корпусів-памятки архітектури ХУІІІ стол, що називається «Хлібня» (там колись пекли хліб для священнослужителів і монахів), відвідала ювілейну ретроспективну виставку «Погляд з відстані часу» з фондів Закарпатського художнього музею імені Й. Бокшая, Національного художнього музею України та художніх колекцій приватних збирачів. Експозиція присвячена 120-річчю від дня народження корифеїв Закарпатської школи живопису – народного художника СРСР, члена-кореспондента Академії мистецтв СРСР Йосипа Бокшая (1891-1975р.р.) та Адальберта Ерделі (1891-1955р.р.). Обидва – випускники Будапештської академії образотворчих мистецтв, вони є фундаторами Закарпатської живописної школи, вчителі широкої мистецької плеяди художників із своєрідною творчою манерою. Їх твори експонувалися в багатьох країнах світу і нині зберігаються у вітчизняних музеях, культурних центрах України та за кордоном.

На виставці представлено понад сто творів видатних майстрів пензля –класиків українського образотворчого мистецтва, імена яких вже давно стали хрестоматійними для національної культури України.

Експозиція охоплює всі періоди творчих шляхів художників. Їх долі були багато в чому пов'язані, саме це і дозволило митцям створити унікальну Закарпатську школу живопису та своєю спільною потужною творчою енергією вивести її на високий міжнародний рівень.

Серед експонованих портретів, пейзажів, натюрмортів і сюжетних картин Адальберта Ерделі та робіт релігійного змісту і пейзажної лірики Йосипа Бокшая яскраво виявляється їх прагнення засобами малярства показати незбагненну красу та захоплення рідним краєм.

Цей масштабний міжмузейний проект вшановує пам'ять славетних вітчизняних митців – яскравих представників європейського живопису ХХ століття і дає можливість численним прихильникам творчості Ерделі та Бокшая надихнутися їх талановитим мистецтвом, яке з плином часу все більше і більше набирає особливого художньо-історичного значення для нашої держави.

Виставку відвідали члени клубу «Волинянка»: Жанна Шнуренко, Антоніна Репа, Галина Прийомська, Лідія Смаль, Світлана Огнєва, Вікторія Валькова, Валентина Бабаніна.

Радимо відвідати художню галерею і якщо вам пощастить, послухати надзвичайно цікаву розповідь Алли Зверхівської про творчість цих художників.

Виставка триватиме до 19липня ц.р. Адреса: вул. Володимирська, 24.

Вхід платний.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наш кор

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *