Родинне свято Василів в музеї літератури

Spread the love

14 січня, якраз на старий Новий рік, в Національному музеї літератури України відбувся вечір «А що другий празник – святого Василя…».

 

У переповненій виставковій залі панувала святкова атмосфера: цьому сприяла тематична різдвяна експозиція творів художників-християн; обрядовий новорічний стіл і на ньому обов’язкові страви: кутя, узвар,пироги, яблука, горішки, солодощі, а на почесному місці – два розкішних дідухи.

Господарі музею потурбувалися і зробили все для того, щоб у присутніх був піднесений настрій і щоб вони відчули, ніби дійство відбувається в родинному колі.

Почесними гостями були справжні «Василі»:   правозахисник, публіцист В. Овсієнко, заслужений діяч мистецтв України, актор В. Довжик, член Національної Спілки фотохудожників України В. Островий, лауреат Всеукраїнських конкурсів читців В.Карпусь, письменник В.Шевченко. Кожний з них виступив з коротким словом і проголосив: хто вірш, хто гумореску, хто привітання – побажання.

 

Поздоровили також і жінок клубу «Волинянка», у яких батьки – Василі: Жанну Шнуренко, Валентину Ніколаєву, Ольгу Рутковську.

Добрим словом  згадали славетних Василів, які залишили яскравий слід в історії, культурі, науці, літературі України. Серед них: князь Василь – Костянтин Острозький, Стефаник, Доманицький, Верховинець, Кричевський, Земляк, Сухомлинський, Скуратівский, Симоненко, Стус. А Микола Ткач, поет, етнограф, журналіст професор Київського Національного Університету культури і мистецтв, розповів про ґенезу свята Василя  і пов’язані з ним символіку, звичаї та ритуали.

Віншували іменинників вродливі співачки ансамблю «Волиняни» у гарних волинських строях, які своїм щирим й майстерним виконанням принесли величезну насолоду глядачам. Прозвучали народні піснеспіви та зразки авторської творчості. Тамара Солодка і Ганна Маковська розповіли про обряди, що проводяться під час новорічних і різдвяних свят.

До ансамблю приєдналася наша землячка, заслужена артистка України Світлана Мирвода, яка подарувала кілька колядок. Як годиться за давньою українською традицією, маленький хлопчик засіяв усю громаду зерном на добро, здоров’я, на щасливий Новий рік, «щоб він був кращий, ніж торік». А відому щедрівку «Добрий вечір тобі, пане-господарю» підхопив увесь зал.

 Клуб «Волинянка» щиро вдячний нашим давнім друзям – директору Музею Галині Олексіївні Сороці, її заступникові з науково-освітньої роботи Раїсі Павлівні Сенніковій, за співпрацю, за чуйне ставлення до наших пропозицій; усім працівникам музею – за гарну організацію, що допомогла провести свято на високому  художньо-мистецькому рівні. 

 

Ольга Рутковська

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *