Мисковець Тетяна Григорівна

Spread the love
Бажання творити – все її життя
 

Народилася 12 січня 1954 року в м. Красне Львівської області.
Родина мешкала і мешкає на Волині. Мама родом з с. Гор"янівка (поблизу смт. Олика), тато з с. Мещаниця Ківерцівського району.
1974-1979 – навчалась в Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва.
1989 – член НСДУ.  1990 – член НСХУ.
10 республіканських, регіональних та міжнародних художніх виставок, зокрема:
1991 – "Українське малярство. Новітні імена". Відень. Австрія
1998 – Всеукраїнська виставка прикладного мистецтва. Київ.
2001 – "Українське малярство", Польща.
7персональних виставок, зокрема:
1994 – Київ. Україна.
1996 – Львів, Україна.
1995 – Луцьк.
Працює в Національній Академії образотворчих мистецтв і архітектури.
       
 
 «Важко уявити собі світ без подарованої Всевишнім здатності людини творити» – переконана  художниця Тетяна Мисковець.
Це проявилося не тільки у постійному прагненні художниці малювати, писати, експериментувати з різноманітними матеріалами, але й в розробці математично вивірених жаккардових тканин, витканих різноманітними орнаментами за зразками мисткині, у створенні авторських програм для учнів художніх шкіл та студентів вузів. А також в організації роботи творчих пленерів, реалізації мистецьких проектів.
      Домінантою у творчому житті Тетяни Мисковець на тривалий час стала експериментальна робота, спрямована на втілення художніх ідей в техніці вільного розпису на шовку. Під час роботи змінювала стилістику, образність своїх картин і безліч технічних прийомів та авторських знахідок.
У 1990 –х роках було створено глибоко національні по духу, етнографічно – фольклорні серії робіт, в яких виявилося глибоке проникнення в таїну українських народних обрядів, звичаїв, пісень, орнаментики.
«Ой, радуйся, земле» (1987), «Волинський мотив» (1990р.), «Ніч на Івана Купала» (1990р., диптих), «Сонцешанувальники» (1990р.) – ці твори прозвучали в унісон з прагненням до відродження самобутності українського народу на початку90-хроків  ХХ століття.
Для творчого зростання багатьох українських митців мала великий вплив участь на пленерах, організованих Національною спілкою художників. Цілі покоління майстрів пройшли школу Будинку творчості в Седневі. Чарівного впливу Седнева не оминула і Тетяна. Особливо важливими для творчого становлення були молодіжні групи під керівництвом Т. Сільваші, в яких керівниками художників
прикладного мистецтва були знані майстри кераміки Л.Богинський та О. Міловзоров.Неймовірний сплав краси природи, товариського спілкування, дискусій, вільного духу творчості та аури прекрасних попередників – все це було чудовим стимулом до нових пошуків, до прагнення постійного оновлення.
    Саме в Седневі були створені роботи, в яких відобразилося мінливе життя Природи, взаємопроникнення її елементів, гармонія звучання земних стихій. БатікІ, найголовніше, думки Людини про Всесвіт, в нерозривному зв’язку з яким вона живе, про недосяжну височінь, до якої завжди прагне душа людини.Тут саме доречно пригадати рядки з чудової поезії У. Уїтмена, яким ще з студентської лави була зачарована Тетяна:
«О, понять, как безмерно пространство,
Множественность и безграничность миров!
О, появиться на свет и быть заодно с небесами, с солнцем,с луною, с летящими тучами…»
Назви робіт цього періоду, як невід’ємна частина творчого процесу, дають ключ до розуміння філософії розписаних мисткинею полотен – « Відблиски далеких світів», «Містки між міражами», «З життя дерев», «Романтична геометрія».
У результаті експериментів з водяними фарбами, що м’яко розтікаються по мокрому шовку, з’явилися твори, в яких вчуваються звуки музики (« Сонячний потік з туманного ранку», «Мелодія для медитації», «Сновидіння»). Завдяки яскравій образності та досконалому оволодінню технікою розпису на тканині ці полотна набирають нової якості – стираються межі між ужитковим та образотворчим мистецтвом. Твори Тетяни Мисковець відомий знавець сучасного декоративно – приклад- ного мистецтва, мистецтвознавець З.А. Чегусова назвала у своїх виданнях та статтях живописом на шовку.
Окрім розпису на шовку Тетяна багато працює в техніці акварелі, пастелі. Цілі серії її робіт живуть в музеях та приватних колекціях України та іноземних держав. Також мисткиня займається архаїчними технологіями та екологічними матеріалами, створюючи з їх допомогою сучасні художні об’єкти. Це стало можливим завдячуючи участі художниці в польських пленерах і активному творчому взаємообміну між митцями різних країн.
Нині художниця втілює в життя різноманітні авторські проекти. Ленд-арт, инсталяціїВона є ініціатором міжнародних мистецьких пленерів, виставок, освітніх програм. Так, реалізується міжнародний проект «Взаємопроникнення ідей, культур та духовних цінностей», в склад якого входять пленери з художнього лозоплетіння та інших архаїчних технологій. Ці пленери проводяться в різних чудових куточках України (Бахчисарай, Івано – Франківщина, озеро Світязь, Київ) і, окрім професійних завдань, сприяють ознайомленню іноземних колег з нашою країною, її історією, культурою та сучасним життям, поглибленню зв’язків між європейськими народами, розширенню мистецьких контактів.
Вже шостий рік Тетяна Мисковець очолює секцію декоративно – прикладного мистецтва КОНСХУ, є членом правління КОНСХУ. Була біля витоків створення та є членом творчого жіночого об’єднання «Світлина» Спілки жінок м. Києва. Також бере участь в заходах та виставках Спілки дизайнерів України, членом якої являється з 1989 року.Тетяна бере активну у часть у діяльності жіночого Клубу «Волинянка»  МГО «Волинське братство».
Кожний новий етап творчості Тетяни Мисковець вражає відчуттям молодості і несподіваних цікавих рішень та приносить радість і надію в світ.
«Трошки сонця в холодній воді» – так поетичними словами Франсуази Саган можна сказати про творчість і життя Тетяни Мисковець. Побажаймо їй щастя на цьому шляху!
                                                                                                   Анастасія Волинська
 
Ти вся у пошуках, у русi.
Iдеї, задуми киплять.
Наповненi сучасним духом,
В майбутнє  бажано летять.
 
Стандартнi мiрки не для тебе.
Тримаєш свiй життєвий стиль.
Тебе пiдштовхує потреба
До здiйснень сокровенних мрiй.
 
Сплiтаєш ти художнiм смаком Минуле з нинiшнiм буттям.
Ти вмiєш втiлити свiй задум
Тобi лиш знаним вiдчуттям.
 
 
Ти добродушна i вiдкрита,
В тобi такий вогонь горить!..
Що лиш умови – щоб творити
I лиш здоров”я – щоб звершить.
 
Твiй iнтересiв круг широкий.
I перш за все, художник ти:
Лягають легко на полотна
Життєвi iстини святi.
 
А ще ти вмiєш влаштувати
Оригiнальнi чудеса:
Льон, фарби, колос поєднати,
Дива, якi творить лоза.
 
 
А головне – ти волинянка!
Тож гени тут беруть своє.
Все, що взяла вiд татка й мамки,
Луною творчiсть вiддає.
 
Бажаєм, щоб була можливiсть
В нелегкий час iти до мрiй.
Щоб всi вони в життi здiйснились,
Щоб не згасав вогонь надiй.
 
Щоб талану й твоя крупинка
В скарбницю золотом лягла!
Щоб лиш вперед i без зупинки
Своiм шляхом ти творчим  йшла!
                                  Жанна Шнуренко

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *