Наречена для гетьманича

Spread the love

23 жовтня о 15.00 у "Музеї гетьманства" (м. Київ, вул. Спаська, 16б) відбулася  презентація книги "Наречена гетьманича".

 

Презентація книги письменниці з  Луцька

 Валентини Штинько «Наречена для гетьманича»

   

23 жовтня 2010 року в Музеї гетьманства пройшла презентація книги волинської поетеси, письменниці і журналістки Валентини Штинько «Наречена гетьманича». Про те, що пані Валентина збирається познайомити зі своєю книгою киян, нам повідомила її добра приятелька, член клубу «Волинянка» Валентина Михальська, зателефонувавши з села Хворостів Любомльського району. І хоча вона знаходиться далеко від Києва, проте вболіває за земляків й цікавиться усіма справами, які відбуваються у жіночому клубі зокрема і «Волинському братстві» в цілому.

   Автор книги – родом з селища Локачі, закінчила філологічний факультет Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка, працювала у львівських і волинських засобах масової інформації, зараз – редактор   відділу національного відродження газети «Волинь-Нова». У її творчому доробку поетичні збірки: «Тінь сльози», «Тернова хустка», «Тернослов»; дослідження з історії краю у збірниках «Роде наш красний. Волинь у долях краян і людських документах»(І-ІІІ тт.), «Ми – в історії»; численні публікації в альманасі «Світязь», періодичній пресі.

   Художньо-документальна повість «Наречена про гетьманича» присвячена розповіді про нашу землячку Галю Мельник-Калужинську,  родом з-під Устилуга Володимирського повіту. Життєві стежки під час Другої світової війни привели її з Волині через усю Європу до Лондона, де вона познайомилася зсином останнього Гетьмана України Павла Скоропадського  Данилом Павловичем Скоропадським (1904, Санкт-Петербург – 1957, Лондон) – українським політичним і громадським діячем, лідером та провідником гетьманського руху  1948-57 рр. З 1919  року – в еміграції у Швейцарії, Німеччині, з 1939 – в Англії. З 1932 року допомагав батькові в керуванні Гетьманським рухом. По війні брав активну участь в організації українського життя у Великобританії, з 1949 року – почесний голова Союзу Українців у Великобританії. У 1948 очолив Верховне управління Гетьманським рухом. За тиждень до одруження гетьманич загинув за нез’ясованих причин.

   Пані Галя у 80-річному віці кілька разів приїздила на рідну землю, передала до київських і волинського обласного музеїв чимало цінних документів, дещо з особистих речей Данила. У Луцьку вона познайомилася з Валентиною Штинько і запросила до себе у Лондон, де письменниця перебувала впродовж місяця. В результаті незабутніх вражень і зібраних фактів світ побачила надзвичайно цікава книга із захоплюючим, майже детективним сюжетом, листами і фотографіями, а головне – про драму великого кохання волинянки і прекрасної людини, патріота, нащадка визначної історичної постаті. Книга «Наречена для гетьманича» – подія не лише для Волині, а й для усієї України, адже в ній висвітлюється чимало невідомих сторінок життя родини Скоропадських на тлі історичних подій. Бажано було б її перевидати, щоб широкий читач дізнався про драматичні долі наших знаменитих краян, розкиданих по світу.

   На презентації в музеї було чимало поважних гостей: представники Міністерства іноземних справ, Міністерства культури і туризму України, працівники музею Тараса Шевченка «Хата на Пріорці»; професори Володимир Панченко, Ніна Вірченко, народний художник України Микола Стратілат, журналісти, освітяни, земляки, друзі і однокурсники письменниці. Вечір пройшов у родинній, теплій атмосфері, який створила директор музею Галина Іванівна Ярова. Активну участь в ньому взяли жінки клубу «Волинянка»: Олена Лобчук, Галина Прийомська, Майя Сокіл, Ольга Рутковська, Вікторія Валькова, Надія Шепель, які виступили із привітаннями; подарували квіти, сувеніри, разом співали пісень, фотографувалися на згадку про незабутню зустріч.      

Жіночий Клуб "Волинянка"

Фото Надії Шепель

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *