Візит професора Роберта Брауна

Spread the love

Волинське братство допомагає волинським діткам, сприяє поглибленню знань студентів Волинського національного університету та продовжує укріплювати українсько-шотландські відносини.

 МГО "Волинське братство" надалі розвиває та укріплює українсько-шотландські відносини, пропагуючи при цьому рідний край.

За нашим запрошенням та організаційною підтримкою в Києві та на Волині перебував член правління товариства "Друзі України в Шотландії", професор університету Глазго Роберт Браун.

Динамічна робота розпочалася в столиці продуктивними зустрічами.

з головою Об'єднання, Данилом Курдельчуком

директором ГО "Центр розвитку суспільства" Ігорем Харченком

з виконавчим директором Об'єднання Валерієм Фенем та керуючим директором українсько-шотландського маркетингового агентства "Пульс" Стюартом Маккензі.

Наступного дня була дорога на Волинь.

Перша зупинка у Старому Чорторийську, де доторкнулись до древньої історії нашої землі – величного храму побудованому у 1741р. (бароко, арх. П. Гижицький). Нині це відреставрований Здвиженський собор Здвиженського чоловічого православного монастиря.

Наступною зупинкою був древній Володимир – за підтримки Волинського Братства професор Роберт Браун як благодійну допомогу передав дітям сімейного типу Наталії Бучковської новий сучасний комп'ютер.

"Збулася одна з наших мрій – тепер через Інтернет зможемо бути в контакті з цілим світом" – сказала щаслива мама Наталка.

Дітки абсолютно погоджуються – комп'ютер то класно, але цукерки ( а найменшенькому – сонливе молочко) все-таки смачніше…

Разом з нами до дитячого будинку прибули представники компанії "Славутич", Carlsberg Group: львів'янка Ірина Миколаєнко та рівненчанин Андрій Кобзарьов. Вони почастували діток смачним квасом "Тарас" і передали слова генерального директора компанії Петра Чернишова щодо готовності також надати допомогу дитячому будинку.

Приємно, що завдяки клопотанням Волинського Братства маленькі волиняни отримають підтримку з різних куточків України та решти світу.

Дітки організували для гостей концерт вдячності.

Висловлюємо вдячність заступнику міського голови Володимира-Волинського Андрію Шоцькому, який провів нам дуже цікаву екскурсію по святині Волині – древньому Володимиру.

Наступного дня нас гостинно зустрів ректор Волинського національного університету, професор Ігор Коцан.

В дружній розмові професор Ігор Коцан разом з проректором по міжнародним зв'язкам Сергієм Федонюком розповіли багато цікавого про університет, який в цьому році відсвяткував 70 -річчя, і подарували на згадку книги та сувеніри, пов'язані з університетом. Були попередньо обговорені питання про укладення угоди про співпрацю між ВНУ та університетом міста Глазго в Шотландії.

З непідробною цікавістю ми ознайомилися з експонатами музею Лесі Українки ВНУ та цікавою розповіддю, яку для професора Брауна гарно переклала студенка ВНУ Софія. Професор Браун залишив свій відгук у книзі почесних гостей.

А після цікавої розваги шотландського професора чекала справжня робота з допитливими волинськими студентами. Професор Браун прочитав їм лекцію на тему "Глобальна фінансова криза і її наслідки для світової економіки". Ґрунтовні питання волинян (особливо білявок дівчат) по закінченні лекції змусили Роберта Брауна втомлено, зовсім по студентськи присісти на стіл…

Валерій Фень подякував за високий рівень організації лекції проректору Сергію Федонюку, з приємністю відзначив добротний рівень знань студентів ВНУ та запросив їх до співпраці з Волинським Братством.

Але після такого гарячого студентського прийому завше хочеться трішки охолонути – і в цьому допомогла волинська природа водами нашої перлини – Свитязя.
Чарівливість і незаймана чистота природи волинської перлини стали відкриттям для шотландського професора.

З любов'ю збережена природа, по господарськи доповнена дерев'яними будівлями, переходами та місточками до середини зарослого очеретом ставка з супроводжуючим жаб'ячим концертом – це посеред бази ВНУ.

Дружнє спілкування з колегами філологами англійською

та ще тепліше спілкування з колегами філологами українською – під творчим керівництвом проректора ВНУ Ірини Констанкевич (перша справа), справили направду гарні враження на професора Брауна.

По дорозі з Свитязя до Цуманя поклонилися пам'яті вояків, що загинули під час першої світової війни.
І остання зустріч на високому міжнародному рівні – мама виконавчого директора Об'єднання Наталія Фень з певною пересторогою думала, а чим же нагодувати капіталістичного професора, а може йому не підійде скромний побут сільської цуманської хати тощо…

Але смакота волинської смаженої картоплі зі свіжознесеними курочками супердієтичними яєчками, притрушеної тільки зірваним укропчиком та петрушкою, волинське сало з зеленим, щойно зірваним часничком, на закуску до приблизно 55-ти градусного домашнього продукту, а на десерт ще гарячі пиріжки з маком, яблуками та поспілою вранці полуницею і головне – дружнє, сердечне по волинському родинне спілкування – все це швидко розтопило кригу остороги і дало відчуття, наче ми знайомі безліч років.

В подарунок для дружини професора Наталія Фень передала власноручно вишиту серветку, Містер Роберт Браун щиро дякував, сказав, що він у Цумані, на Волині почувається наче дома у Стірлінгу, в Шотландії.

А на закінчення високої міжнародної зустрічі два капітани, не зважаючи на сонячні перешкоди, чітко побачили і ствердили добрий шлях до Києва, а по тому, для містера Брауна – до Шотландії.
І по приземленні літака у Великій Британії він щиро, як по-українськи, написав у СМС-ці
"Thank you for everything!".

Події описав та зафотографував Валерій Фень за допомогою, по деяким кадрам, земляків-волинян.

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *