МИХАЙЛІВСЬКИЙ ЗОЛОТОВЕРХИЙ!

Spread the love

alt

 

20 років тому було освячено відновлений з руїн храм, який став символом давнього Києва і через який це місто стали називати «Золотоверхим».

 

Сьогодні ми з радістю відзначаємо 20-ту річницю відновлення Свято-Михайлівського Золотоверхого собору – тепер не лише центрального храму однойменного монастиря, але і кафедрального храму Предстоятеля помісної Православної Церкви України.

Цей храм є уособленням духовної сили українського народу, а його історія віддзеркалює історію українства та Української Церкви.

Монастир виник у час піднесення Київської держави. Закладений «літа 1108 від Різдва Христового», храм невдовзі підніс свої золоті бані над Старокиївською княжою горою. Фундатором собору став князь Святополк Київський, у хрещенні Михаїл, онук благовірного князя Ярослава Мудрого.

Як Київ і вся Русь отримали хрещення від Царгороду, так і Михайлівський монастир через свого фундатора отримав від Матері-Церкви цінний дар – мощі святої великомучениці Варвари, які привезла до Києва дружина князя Святополка. Велика кількість зцілень та інших чудес за заступництвом святої відбулися в храмі за його довгий вік.

Собор був духовним осердям Києва понад вісім століть, переживши навіть Батиєву навалу у 1240 році. Але злочинства радянської влади пережити не судилося. Після перенесення 1934 року столиці УРСР із Харкова до Києва, почалося нищення київських храмів.

Михайлівський Золотоверхий собор висадили у повітря, плануючи на його місці звести урядові квартали. З Промислу Божого ці плани не були втілені в життя, а фундамент знищеного собору понад пів століття чекав на відродження святині, яке розпочалося у 1990-х роках.

У 2000-му році, на День Києва, відновлений Михайлівський Золотоверхий собор був освячений і знову гостинно відкрив свої двері.

У ньому, як і раніше, вірні стяжають Божу благодать, а також знаходять захист у непрості моменти новітньої історії. Він став прихистком для борців за гідність та свободу під час силового розгону Євромайдану у 2013 році, а приміщення трапезного храму святого апостола і євангелиста Іоана Богослова тоді перетворилося на імпровізований шпиталь, де лікували поранених.

У серпні 2015 року на мурах Михайлівського Золотоверхого монастиря розміщена «Стіна пам’яті полеглих за Україну». А під час згубної хвороби в теперішні дні братія монастиря та священнослужителі моляться за припинення пандемії й допомагають потребуючим та медикам.

Відбудований Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир знову став духовним осердям столиці, місцем захисту, любові, добра і допомоги для всіх.

 

Дякуємо Богові, що двері святині знову відкриті для кожного!

 

Джерело: сайт “ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА УКРАЇНИ”

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *