ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ?

Spread the love

alt

ТОП ПАМ”ЯТНИКІВ ЇЖІ В УКРАЇНІ

Зробити з їжі культ можна не тільки в переносному сенсі, а й у прямому: поставити їй пам’ятник! В Україні налічується ціла серія скульптур, присвячених стравам української кухні або коронним овочам і фруктам різних регіонів. 
У кожного з українських їстівних пам’ятників – своя історія, традиції і секрети. 

МОРОЗИВО ІЗ КАМЕНЮ

alt

Найулюбленіший пам’ятник житомирських діток – величезне морозиво. Пам’ятник встановили в центрі міста Житомир навесні 2013 року. Гранітне морозиво, вагою чотирнадцять тонн, стало першим в Україні пам’ятником морозиву, і потрапило в Книгу рекордів України. Така скульптура з’явилася в Житомирі неспроста – тут батьківщина одного з найбільших виробників морозива в Україні.

ГОРДІСТЬ МІСЦЕВИХ

alt

Ніжинський огірок є символом міста, оскільки саме місцеві огірки вважаються найсмачнішими в Україні. На момент відкриття пам’ятника, в 2005-му році він став першим в Україні, присвяченим саме овочу.

ПАМ’ЯТНИК ПОЛТАВСЬКИМ ГАЛУШКАМ

alt

Пам’ятник галушці в Полтаві відкрили 1 квітня 2006 року. Але присвятили цю подію не до Дня дурня, а до дня народження Миколи Гоголя, адже саме він прославив українську галушку на весь світ. А ще, крім пам’ятника галушокв Полтаві, є цілих два пам’ятники свині. 

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЬСИН: ВРЯТУВАВ МІСТО І ПОРТ

alt

Пам’ятник апельсину встановили в 2004 році, і деякий час навіть порівнювали його з символом Помаранчевої революції. Історія пам’ятника насправді цікава: імператор Павло І в 1800 роках призупинив фінансування будівництва порту в Одесі. І місто опинилося на межі виживання. Тоді підприємливі купці і керівництво міста вирішили відправити до двору візок з апельсинами, які дуже любив імператор, з проханням виділити позику в 250 тисяч рублів. Той був зворушений, і змінив свою думку після подарунка – розпорядився виділити необхідну суму. А за іншою версією, купці підмазали придворного лікаря, і той переконав правителя, що апельсини мають корисні властивостями, які дозволять вилікувати його від хвороб.

З’ЇЗД ДЕРУНІВ З УСЬОГО СВІТУ

alt

У 2009 році в місті Коростень Житомирської області був встановлений пам’ятник деруну. І тепер біля пам’ятника щороку, в другу суботу вересня, проходить Фестиваль дерунів. На нього з’їжджаються господині з усієї України і навіть з інших країн, щоб продемонструвати своє мистецтво приготування дерунів і взяти участь в конкурсі на кращу страву. 

КАПІТАЛ І МОЛОДІСТЬ ВІД БУРЯКА

alt

У 2008-му році в Києві встановили пам’ятник буряку. З цим гордим “хвостатим” овочем пов’язано відразу дві традиції. Перша: до нього приїжджають ті, кому потрібні гроші. Треба тільки дуже чітко сформулювати свій посил і потерти табличку з написом Beta vulgaris (там 4 таблички – потрібна саме ця!). Друга: зробити буряку підношення у вигляді гривневої монети – цим ви продовжите свою молодість. А все тому, що буряк, і це науково доведений факт, має омолоджуючі властивості.

Нагадаємо також, що на пляжі озера Світязь на Волині хочуть поставити пам’ятник жінці, яка продає пончики.Начальник відділу містобудування та архітектури Шацької райдержадміністрації Ольга Романська також розповіла, що одна з ідей – поставити на пляжі пам’ятник жінці, яка продає пончики. Пончики – своєрідний бренд Шацьких озер. Їх печуть місцеві жінки. Вони ж розвозять смаколики велосипедами на усі пляжі.

alt

Джерело:  інтернет видання V24

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *