ФЕСТИВАЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ В ІСПАНІЇ

Spread the love

 

3 16 по 19 вересня відбувся VII Міжнародний Фестиваль української культури “Ucrania Fest” 2021 в містах Салоу і Барселоні, Іспанія.

 

Серед учасників фестивалю була і наша відома волинянка – народна артистка України Світлана Мирвода. 

А події висвітлювала також наша волинянка Мирослава Корнєєва. Тож, щоб відчути атмосферу фестивалю, публікуємо її репортажі  та фото з сонячної Іспанії

 *  *  *

16 вересня. З першого дня артисти з України та діаспори порадували гостей готелю Hotel Oasis Park, де проживали, концертом у вигляді  генеральної репетиції учасників фестивалю. Українська пісня звучала під зорями іспанського неба у місті Салоу.

Загальні фото

Члени творчого об»єднання «СВІТЛИНА»

Зал чудово сприйняв українські пісні, нагородивши виконавців бурхливими оплесками. Настрій в усіх присутніх був піднесеним, а у артистів – діловий, адже наступного дня виступ у м. Салоу.

 *  *  *

17 вересня на центральну Пальмову алею зібралися представники України, української діаспори в Іспанії та мешканці і гості міста, де відбулось офіційне відкриття фестивалю.

Михайло Ратушний голова Всесвітньої координаційної ради 

З вітальним словом виступили очільники міста, консул України та інші високопосадовці. Всі вони зазначали, що пісню, музику, культуру розуміють на всіх мовах світу і саме вони є об’єднуючим началом для всіх людей доброї волі.

Артисти Я.Чорногуз перший зліва, останняя – Каерина Сорока з  Ніжина, чоловікии – Михайло Ратушний і Артем Воробцов, посередині Ольга Дзюбан – директор фестивалю 

Ведучими святкового дійства були народна артистка України Світлана Мирвода і наш співвітчизник, що мешкає у Валенсії, Володимир Цілюк.

Над сценою майоріли прапори країн, де є багато українців. Серед них – прапор канарських островів. Виступила і голова діаспори Канарії «Дві землі -,два сонця» пані Олеся Лилак, яка має українське походження

На сцені і голова української діаспори Іспанії, натхненниця і організатор фестивалю пані Ольга Дзюбан, яка подарувала почесним гостям за українською традицією коровай.

На сцену запросили голову Фонду «Об’єднані Україною» Людмилу Холодняк і Світлану Ступку. Вони – діти тих іспанців, яких у 1936-1939рр., рятуючи від війни, вивезли в Україну, вони не повернулися в Іспанію, створили родини, тож їх діти мають і іспанське коріння.

Знаючи цю історію, Тетяна Мирошниченко написала авторську пісню «ГОЛОС КРОВІ ТА КЛИЧ ЛЮБОВІ», яку і виконала в пам’ять тих подій.

Тетяна Мирошниченко

У виконанні заслуженої артистки естрадного мистецтва України Тетяни Мирошниченко прозвучала також пісня «ЛЮБЛЮ МІЙ ЛЕБЕДИНИЙ КРАЙ», яку чудово зустріли присутні, винагороджуючи артистку бурхливими оплесками.

Потім пісенну естафету перейняла народна артистка України Світлана Мирвода, заспівавши пісню «ДЯКУЮ ДОЛІ» -«… дякую долі за весни квітучі, що пестили наше кохання в літах» і пісню «ТИ І З ЛІТА ПРИЙШОВ», які викликали хвилюючі почуття у публіки.

Світлана Мирвода

Далі виступили  Катерина Сорока та Євген Жарінов, які досліджують народні пісні українського Полісся. Вони приїхали  аби виконати автентичні пісні у супроводі сопілки, а іще – пісню “Котилася бочка”. Це були пісні з народними інтонаціями. Під супровід гармошки виконали пісню “Запросив мене Герасим”. Дуету із Ніжина запально аплодували. В їх репертуарі були і весільні пісні, і музичні етюди під сопілку, гармошку і одночасна гра на цих двох інструментах.

Катерина Сорока з Ніжина  і Євген Жарінов  

Олена Вербицька заспівала пісню-веснянку, потім діти із танцювальної школи виконали Іспанський танець.

Концерт тривав… На сцені знову Анна Солонична з піснею “О, музико свята” і жартівливою піснею “Ой, я знаю, що гріх маю”. Їй заслужено глядачі подарували бурхливі оплески.

Анна Солонична

Як далі закцентували ведучі, свою незалежність Україна виборювала віками, і зараз триває війна за територіальну цілісність держави, на якій загинуло багато українців, тож всі присутні пом’янули ці жертви загарбницької війни хвилиною мовчання.

Заслужений артист України із Києва Дмитро Андрієць через пісню просив Господа благословити “…мою країну, що зоветься мати” і “прошу мою Вкраїну до волі і добра благослови”, бо в нас матір одна і Вкраїна одна.

Кожен із нас має своє коріння, яке ніколи не забувається, тож і прозвучала пісня у його виконанні БАТЬКІВСЬКА ХАТА – ” вікна маленькі та сонця багато. А наступну пісню присвятив українським жінкам чарівницям, які похмурі дні роблять світлими і сонячними: “якщо є десь чарівниця -світ чарівний”…

Запальні українські пісенні ритми змінювалися енергійними ритмами іспанських танців, які презентували нам діти.

На цьому моменті бул подаровано коровай і Ользі Дзюбан від учасників фестивалю.

Артисти з острова Тенерифе, родина Чубенків, також привезли пісенний дарунок – українське танго, з яким вдало виступили перед глядачами.

Дуже зворушливою і щемною видалася пісня «МАМИНЕ ПОДВІР’Я», яку натхненно заспівав Ярослав Чорногуз.

Ярослав Чорногуз, заслужений артист естрадного мистецтва

Аплодисментами привітали і авторку слів поетесу Тетяну Левицьку, яка була присутня в залі. У багатьох наверталися сльози від щему і згадок про рідну хату А ще прозвучала пісня «А ЛЮБОВ НЕ МИНАЄ» на власні вірші Ярослава Чорногуза:”все недобре мине наче пісня сумна, а любов, а любов не минає”. Зал був зачарований потужним голосом пана Ярослава і довго аплодував йому.

Далі глядачі чарувалися піснею «ПЕРЕМОЖНА ВИШИВАНКА» у виконанні чарівної Тетяни Мирошниченко, адже українські жінки завжди вишивали вишиванки чоловікам, які йшли на війну, бажаючи їм звитяжних перемог. Іще одна пісня «СТЕЖИНИ» подумки повернула присутніх до отчого додому.

І знову на сцені неперевершена Світлана Мирвода з піснями про вічні почуття кохання : “я в барви літа заплету очей блакить твоїх бездонних”. А ще у її виконанні звучала пісня про ангела кохання, який полонив серце:” Я волю любила, у мріях тонула, землі під ногами я майже не чула”, “я за любов свою усе, що є в житті, віддам, в душі збудую для обох любові храм”.

А ще з пані Світланою “вальсували” :”пам’ятаєш з тобою ходили, про кохання палке говорили, мрії наші сягали зірок”.

З цікавістю зал сприймав і танцювальні композиції у виконанні дітей із м.Малага.

Вихованці танцювальної школи ЕНАВУЕ з міста Малага (керівники В.Брюзгін і Н.Юмашева)

Енергійно запальними були пісні Дмитра Андрійця про любов ,:” головне завжди поруч з тобою пройти”… Наступна пісня у його виконанні «ЗАЧЕКАЙ» – про те, що особливо у коханні не слід приймати швидкі рішення, а дочекатися ранку, який може змінити ситуацію. Артист поспілкувався з публікою щодо жіночої інтуїції і чоловічої мудрості: ” ти така така така незрозуміла” .

і знову на сцені Олена Вербицька із композицією «ПРОСТО ТАНЦЮЙ».

Насамкінець Світлана Мирвода заспівала пісню про осінь :”та невблаганна осінь поміж нами розбурхала бентежний листопад”.

Завершив це феєричне дійство  Гімн фестивалю, який виконали всі учасники-артисти.

Прозвучала подяка Ользі Дзюбан і Людмилі Холодняк, а уже всі в залі співали і танцювали під пісню «ЧЕРВОНА РУТА». Програма добігла кінця, але спілкування, знайомства, обмін координатами між українцями ще довго продовжувався.

Глядачі, агальні фото м.Салоу

 *  *  *

19 вересня  учасників VII фестивалю української культури Ucraine Fest привітна Барселона.

У центр міста на 13 год. сходилися українці, що живуть  в Іспанії, мешканці і гості міста. На сцені в синьо-жовтих кольорах знак ХХХ, великі ляльки-мотанки в українському вбранні, віночки і різнокольорові стрічки.

Сцена і глядацький зал під відкритим небом в Барселоні

На відкриття фестивалю прибули: депутати парламенту Іспанії, депутати мерії міста Барселона, генеральний консул України в Барселоні Артем Воробйов, голова Всесвітньої Координаційної Ради України – Михайло Ратушний, голова діаспори Канарія ” Дві землі – два сонця ” пані Olesiy Lylak.

Ольга Дзюбан – директор фестивалю

Учасників святкового гала-концерту в дружньому оточенні на честь 30-річчя відновлення Незалежності України вітали оплесками.

Ведучі фестивалю чарівна Світлана Мирвода та талановитий Володимир Цілюк з Валенсії створили гармонію вишуканого українства на іспанській землі.

Вони представили почесних гостей – консула України Артема Воробйова, Голову Всесвітньої Коодинаційної Ради Михайла Ратушного, депутатів Парламенту Іспанії, представників української діаспори, керівників міста, які виступили з вітальним словом.

На сцені Холодняк Людмила подякувала владі Каталонії за можливість пропагувати нашу культуру і традиції , нашу українську мистецьку спадщину. Учасники виконали гімн України.

З молитвою Лисенка “Боже, великий, єдиний, нам Україну храни”, а потім пісню “Я втомилася сумувати” (сл. Л. Петрової, муз. Ліфанчука) виступила Анна Солонична.

На сцену запросили дітей іспанців Л. Холодняк і С. Ступку, батьки яких були вивезеними під час громадянської війни в Іспанії, в Україну, які донині шукають свої родини, маючи іспанське коріння.

З авторською піснею “Голос крові, клич любові” виступила Тетяна Мирошниченко. Батьківський поріг завжди кличе, ми повертаємося туди думками, про що йдеться у пісні “Стежи ни”(сл. Н. Діденко, муз. Т. Мирошниченко).

Максимілі Карт із Барселони виконав пісню “Два кольори”, яку присвятив матусі із Білорусі.

На сцену він запросив іспанку Арні Міднайт, свою музичну сестру, з якою познайомився вже тут, у Барселоні, вона і подарувала гарну задушевну пісню. А дуетом вони виконали пісню “Серце” (партнерка співала українською мовою).

На сцені чарівна С. Мирвода, яку вже знають за кордоном, знайомі з її творчістю, що видно було по реакції іспанців. Вона зачарувала піснею “Я дякую долі за весни квітучі”, а потім виконала драйвову пісню ” Ти із літа прийшов”.

Селянські етномотиви з київського Полісся (дует з Ніжину) привезли Катерина Сорока та Євген Жарінов (супровід сопілка, гармошка).

Академічний вокал представила Анна Солонична, виконавши пісню “О, музико свята” та “Ой, я знаю що гріх маю.” У кулуарах тим часом пригощали гарячим борщем та смачнющими голубцями українські жіночки Катя походженням зі Львова, і Оля з Кам’янець-Подільського, які згуртувалися між собою і на волонтерських началах приготували обід для співвітчизників.

Вшанували пам’ять хвилиною мовчання українців, що загинули на полях війни, тому пісня “Благослови” (виконав заслужений артист України Дмитро Андрієць) була присвятою захисникам Вітчизни.

Дмитро Андрієць

З щемом у серці слухали пісню “Батьківська хата”, а також пісню про символ України – калину, яка часто росте на подвір’ях (“…хай під нашим вікном не сумує калина”).

Пристрасними танцями всіх присутніх порадували діти із танцювальної школи з міста Малага (наставники Валерій Брюзгін і Наталія Юмашева).

А глядачів продовжували дивувати молоді таланти піснями, акробатичними етюдами, запальними танцями зі школи ЕНАУВЕ.

Далі естафета перейшла до Ярослава Чорногуза, який акапельно продемонстрував потужний піснею Ой,ти дівчино з горіха зерня ” (сл. І. Франка муз. Кос-Анатольського). А ще він виконав пісню “Магнолія” на слова канадської поетеси Надії Козак (муз. І.  Поклада).

Запальними ритмами порадувала Олена Вербицька (пісня “Просто рай”).

Далі звучала пісня “Ти можеш змінити світ”. А Вероніка Великохатько запалила глядачів “Карпатською рапсодією”.

І знову на сцені харизматичний Д. Андрієць, співає про кохання – пісні “Разом і назавжди’ і “Зачекай”, чим і заслужив бурхливі оплески.

Народне мистецтво знову дарує Євген Жарінов з Катериною Сорокою (гармошка) і сопілка “Буковинські коломийки”.

Катерина Сорока

Автор музики пісні “А осінь справді золота” (сл. О. Печори) і “А літо наше пахне чебрецями”(сл. Н. Діденко) зачарувала своїм голосом і композиторським талантом Тетяна Мирошниченко. Глядачі довго аплодували виконавиці.

Танці від Енавуе – жартівливий “Вестерн” – глядачі дивилися з явним інтересом – завжди приємно бачити на сцені талановитих діток, в яких уже виявилося танцювальне обдарування.

Старша група танц школ з міста Малага

При виступі Світлани Мирвороди зал знову поринув у високий світ пісенного мистецтва від народної артистки (“Я волю любила” слова до цієї пісні С. Бояркевич). А під супровід гітари виконала пісню “Я- жінка”. А ще лунали вальсові мелодії – пісня “Бузок”. Глядачі не заощаджували на аплодисментах в нагороду за отриману енергетику і емоції від народної артистки.

Багато танців у програмі святкового концерту – від танцювальної школи з м. Малаги: експресія і ритми – композиція “Чабани”.

І знову про українську жінку – чарівницю співає прекрасний співак Дмитро Андрієць, а ще звучить інший аспект кохання: дихати- дихати важко, падаю падаю в небо – без тебе; ти лишилась у Барселоні, а я відлітаю в Київ”. І знову пісня “Бо ти така” – про вічні протиріччя в любові – мудрість і інтуїцію від чудового і дуже енергійного співака Д. Андрійця.

Останній номер програми святкового концерту – пісня “Моє літо пахне ще медами” (сл. В. Швежикайте, муз. Л. Нечипорука).

Завершальний акорд гала-концерту – гімн фестифалю, що натхненно виконали всі учасники, а потім під мелодію “Червоної рути” співали і танцювали всі, хто долучився до українського мистецтва на іспанській землі.

Людмила Холодняк – голова Фонду «Об’єднані Україною» – у виступі подякувала владі Каталонії і Іспанії за підтримку українських громад в Іспанії, які сприяють громадським організаціям України у становленні позитивного іміджу Вітчизни, розвитку національної культури і зміцненню дружніх зв’язків розвитку двох країн.

Фестиваль добіг кінця, але спілкування, обмін контактами, фото на згадку – продовжувалося. А довкруж сценічного майданчика у палатках проводили майстер-класи з малювання для дітей, продавали вироби прикладного мистецтва.

Площа де проходив фестиваль була насичена духом, теплом, посмішками та дружніх обіймів друзів.

Місія популяризації української культури і мистецтва в Іспанії була виконана! Незабутні враження! З теплом і любов’ю повертаємось на свою Батьківщину – Україну!!!

 

Мирослава Корнєєва

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *