КНИГИ У ПОДАРУНОК

Spread the love

alt

У Національному музеї Голодомору-геноциду відбулася презентація видань, які в рамках освітньо-патріотичного проекту «Боротьба за свідомість» безплатно передадуть обласним універсальним науковим бібліотекам, міським та районним книгозбірням.

alt

Серед книг, які отримають і 100 вищих навчальних закладів та 76 коледжів і училищ, — рідкісні видання, які здебільшого не можна придбати у книгарнях, бо видані вони самими авторами чи в рамках різних проектів і в продаж не надходили.

Як зазначає директорка Музею Голодомору Олеся Стасюк, кожній з бібліотек буде передано майже 60 книг — це, зокрема, «Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932—1933 років в Україні», «Міфи про Голодомор», «Нас вбивали, бо ми українці», енциклопедичні й історичні видання, монографії дослідників УНР, козаччини, кримськотатарського руху початку минулого століття тощо.

alt

Олеся Стасюк — директорка Музею Голодомору; Антон Дробович — голова

Українського інституту  національної пам’яті; Володимир Сергійчук —

директор Центру українознавства КНУ імені Т. Шевченка

До проекту долучилися Міністерство культури та інформаційної політики, Інститут дослідження Голодомору, Український інститут національної пам’яті, Архів Служби безпеки України, Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» імені Василя Стуса, Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», Комунальне підприємство «Центр захисту інформаційного простору України», окремі громадяни.

Олеся Стасюк зазначає: якщо минулого року в рамках проекту зібрали 10 тисяч книг, то цього — понад 15 тисяч. «Меморіал» передав 750 книг, Видавничий дім «Києво-Могилянська академія» — 500, Мінкультури — 2700. Олена і Микола Герасименки на власні кошти придбали книги «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР» і теж дарують їх читачам», — каже директорка музею.

Понад чотири тисячі книг передає бібліотекам доктор історичних наук, професор, директор Центру українознавства Київського національного університету імені Т. Шевченка Володимир Сергійчук.

alt

Двадцять із них написав професор або ж долучився до їх видання. Незабаром у бібліотеках з’являться книги Володимира Сергійчука «Етнічні межі і державні кордони України», «Симон Петлюра», «Український Крим» та інші.

«Серед цих книжок найдорожча мені «В ім’я правди й історичної справедливості», це мій виступ на конференції, присвяченій Голодомору, — каже професор. – Ця книга розвінчує багато міфів про ті трагічні сторінки нашої історії і тому важлива для читача».

alt

alt

Проект триває. До нього можуть долучити і благодійники, і бібліотеки, які за попередньою заявкою отримають у подарунок рідкісні видання.

Світлана ЧОРНА

29 липня 2020

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА

Джерело: газета “Голос України”

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *