Відзначено переможців Міжнародного творчого конкурсу, присвяченого Роберту Бернзу

Spread the love

   Понад два століття минуло відтоді, коли жив і творив Роберт Бернз, а поезії його –  немовби написані в нинішні дні, вони цілком співзвучні нашим почуттям, думам і устремлінням. Про це йшлося сьогодні, 19 травня, у конференц-залі Національної Академії наук України під час відзначення учасників і лауреатів Міжнародного конкурсу, присвяченого видатному шотландському поетові. Проведення конкурсу і вручення нагород переможцям відбулося за сприяння  Міжнародного громадського об΄єднання «Волинське Братство», яке є колективним членом Української фундації «Друзі Шотландії».

 

   «Мені дуже приємно відзначити, що переможці конкурсу – це представники нового покоління українців, які в душі й помислах – європейці і щиро поділяють ті ідеали патріотизму, справедливості, гуманізму, які відстоював у своїй творчості видатний син Шотландії. Як і наш Великий Кобзар, Роберт Бернз став національним генієм, здобувши загальнолюдське визнання і всесвітню славу», – наголосив під час церемонії відзначення голова МГО «Волинське братство», президент Укрінюрколегії Данило Курдельчук. Він відзначив подвижництво, самовіддану працю, великі зусилля у справі організації конкурсу, який уже став в Україні традиційним, київського педагога, глибокого знавця творчості Роберта Бернза Ганни Дикої, виконавчого директора МГО «Волинське братство», одного з ініціаторів розгортання діяльності Української фундації  «Друзі Шотландії» Валерія Феня, голови цього Товариства, відомого українського дипломата і політичного діяча Володимира Василенка та друга українців у Шотландії Петра Кормила.

   Найвищу нагороду отримав за підсумками конкурсу старшокласник Київської гімназії  №56 Іван Ільїн. Серед переможців – не лише кияни, а й школярі з Полтавської, Івано-Франківської, Черкаської та ряду інших областей. Під час церемонії вручення відзначалося, що творчість Роберта Бернза добре відома і широко популяризується в Україні. Цьому, зокрема, сприяє і активна робота Української фундації друзів Шотландії, і організація клубів поета та залучення їх до діяльності Всесвітньої федерації клубів Роберта Бернза, і створення в Україні на його честь першого музею, про який розповіла під час вручення нагород вчителька англійської мови з Полтавщини Таїсія Хриплива. Учні Київської гімназії №56 представили учасникам дійства літературно-музичну композицію, в якій поезії шотландського поета звучали як його рідною, так і українською мовами.

Заступник Голови ради МГО "Волинське братство"

Сорока М.М.

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *