ВОЛИНЯНКИ – РІК БЕЗ “ВОЛИНЯНКИ”. ДО 18-Ї РІЧНИЦІ КЛУБУ: АНТОНІНА РЄПА

Spread the love

 

Я ЗГАДАЛА ВСЕ…

Карантин, «подарований» нам невідомо ким і нашим урядом, вже  добряче набрид.   Я опинилась не в самому гіршому становищі : сім’я  велика, онуки своє знають, хатніх справ достатньо – побут своє зробив. Але це сім’я  яка зі мною. А  от  тієї  сім’ї,  яку звати «Волинянка»,  мені  якраз  не вистачало.

Телефон хороша штука, але – не те..  А зустрічі – зась!   Тоді  я,  як в тій казці:  по «засікам»  підмела,  у декого  поскребла і  купила ноутбук.  Життя пішло трохи веселіше.  Зайдеш в інтернет і щось узнаєш, а як хочеш уточнить- подзвониш. Отож, інтернет –  велика сила.

А це  вирішила  навести порядок зі своїми  світлинами.  Назбиралось їх:  і  зі школи,  і  з «Волинянки».  Пам’ять все-таки, ще й яка ! 

І  тут я  згадала все:

і перші зустрічі «Волинянки»,

і «Фольклорами»,

 і річниці «Волинського братства»,

першу (2004 рік),

третю (2006 рік)

і  десяту (2013 рік)  річниці  клубу, 

і  встановлення  пам’ятної  дошки Наталі  Ужвій… Ми її 2 роки “виходили” у Київській КМДА.

  

А  скільки було  різних  заходів,  на яких ми побували і  приймали в них участь!  А  створення  жіночого  об’єднання земляцтв   у  місті  Києві і  проведені  спільні  заходи:  День матері, масляна, Тетянин  день, тощо.

Найбільше  збентежили мене спогади 2004 року  –  «Помаранчева  революція».

Пам’ятаєте, Жанна Василівна і Валентина Анатолівна,  як ви  подзвонили мені і  ми пішли до Данила Марковича Курдельчука  за дозволом зробити  в нашій світлиці щось на зразок опорного пункту,   щоб  наші волиняни з майдану могли попити  гарячого чаю, відпочити.  Данило Маркович погодився, навіть  дав нам свій  кип’ятильник (жовтий – він і нині у нас)  і  1000 гривень, щоб ми купили щось  до чаю.

Наше приміщення з цього моменту  перетворилося у волинський  штаб.  Там хлопці і дівчата відпочивали після чергування на майдані.  

Волинські  підприємці везли до нас  продукти й одяг. Ліда  Смаль  знайшла десь списані  матраци, Людмила  Баннікова – листи  пінопласту   і  вся  підлога  нашої світлиці   була ними застелена.  Були ще кімнати на другому  і   третьому поверхах. Там відсипались наші хлопці з “нічної варти”. Було організовано цілодобове  чергування наших жінок.  Часто  і  вони   приносили з дому   щось  смачненьке  для  наших   майданівців.  Я і Жанна Василівна були там кожен день, приходили рано, а  йшли з останнім поїздом метро. Часто   доводилось   їхати  на  таксі,  тому що добиратись вже не було чим.

Не всі майданівці були від початку до кінця,  але кожен день  прибували нові.  Багато  хто з них  із різних причин  (в основному  ті, що працювали)  їхали додому, а на їх місце приїздили  інші.   Так що,  яка кількість людей  перебувала у нас в загальному,  сказати важко,  та декілька тисяч було.  

 

Помаранчевий Новий рік 

Ці спогади дуже щемні, бо майдани 2004 і 2014 років  – то святе.

І  от  між  світлинами  2014 року  я  знайшла досить цікавий лист , за  який забула  (просто  тоді  було  не до нього).  Не знаю, чому  його прислали саме   мені. Я думаю,   таких  листів    було багато і вибирали  людей мого віку і старіших. Лист був, нібито, від  «Ради земляцтв України в Росії ».   Лист підписав  пан  Христенко В.М.- заступник голови Правління Ради  земляцтв України в РФ.  Конверт я не зберегла, але  згадала,  що лист  був не з Москви, а з  російського посольства.  

Мова йшла  про   вибори  Президента України.  31  жовтня був другий тур в який вийшли  Ющенко В.А.  і  Янукович В.Ф.  Прохання було  віддати голос  за Януковича, бо   «він обрав курс стабільного розвитку й  незалежності  України,  є  партнерських  відносин з  Росією й  Європою»,  а  Ющенко –  «це політика  під  диктовку  американських  діячів».

Цей  лист – просто  папірець,  але   він доводить,   що  Росія  нічим  не цурається,  ради  того,  щоб  не втрати  свій  вплив і так чи інакше  втручається  в  кожні вибори.                          

Майдан 2004 року згуртував нас. Ми дійсно стали дружньою родиною. У нас з’явилися спільні справи. Ми активно брали участь в різних міських заходах, підтримуючі і представляючи земляцтво, відвідували різні виставки, музеї, підтримували творчі вечори своїх подруг, святкували дні народження завжди з подарунками, а Новий рік – новим сценарієм, що продовжуємо робити і далі.  Ми не тільки святкуємо, а беремо активну участь в підготовці і організації різних заходів.

COVID-19 позбавив нас усього цього. Ми обмежені карантинними вимогами… Але я впевнена, що настане світла мить і наша дружна родина знову збереться в нашій волинській світлиці.

До скорої зустрічі мої дорогі подруги!            

 

Антоніна  Рєпа

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *