СИЛА ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

Spread the love

alt

 

Хто він, дідусь, який прочитав вірш Кобзаря у Володимирі?

 

29 липня 2018 року під час офіційного святкування Дня міста Володимира-Волинського, яке відзначало свою 1030 річницю, священики і парафіяни УПЦ МП покинули святкові заходи у Володимирі-Волинському через вірш Кобзаря. Їм не сподобався вірш, який читав Дмитро Себій, володимирський активіст та борець за незалежність України. Чоловік зачитав присутнім твір Тараса Шевченка “І мертвим, і живим, і ненародженим…”. 

 

alt

 

Тож, хто він, дідусь, який з такою силою читає Шевченка і що його привело на площу?

Дмитро Себій – мешканець  села Верба Володимир-Волинського району. На Волині він людина досить відома. Його часто називають найстаршим фермером краю. 

Дисидент, адже свого часу судилося чоловікові пережити переслідування влади і спецслужб. 

Він товаришував із Левком Лук’яненком, був знайомий із В’ячеславом Чорноволом. Був одним із засновників Волинської крайової організації Народного Руху України.
У 80-х роках Себій очолював на Волині Гельсінську спілку. 

«30 жовтня 1988 р. у с. Верба Володимир-Волинського р-ну засновано перший в області осередок Української Гельсінської спілки. Його очолив мешканець цього села Дмитро Себій. Згодом до осередку долучилися відомий у краї незламний борець за незалежність України, колишній політв’язень Микола Коц та учасник національно-визвольних змагань 40-50-их років, колишній політв’язень Мелетій Семенюк. Поява в області перших осередків УГС одразу занепокоїла облуправління КГБ і обком КПУ. Однак, провівши обшуки в помешканнях організаторів, кагебісти не знайшли вагомих підстав для їхнього арешту. Проте невдовзі в газеті «Радянська Волинь» з’являється наклепницька стаття під назвою «Піна» і під рубрикою «Правда про націоналізм» із риторичним питанням «На кого на Волині розраховує пан Чорновіл?», у якій колишніх політв’язнів, організаторів першого осередку УГС зображують як звичайних кримінальних злочинців», – написав у монографії «Народний Рух України, становлення Волинської регіональної організації» один із засновників Крайової організації НРУ Михайло Тиский.

Книга побачила світ у 2009 р. і ґрунтується на архівних джерелах.

Дмитро Себій  до сих пір береже протоколи обшуку його оселі працівниками прокуратури і КДБ, акти опису майна. Бо громадянська позиція йому не минулася дарма. Влада не раз присилала в його оселю представників спецслужб. У хаті шукали літературу, яка ганьбить радянську владу.

Дмитро Себій має гарну домашню бібліотеку. Має добру пам’ять, часто цитує Шевченка, Франка і каже, що мало багато читати, Щтреба вміти думати й аналізувати. 

5 липня Дмитру Себію виповнилось 76 років.

 

Використані матеріали:

“Волинська газета” та

видання “V 24”

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *