Недільний майстер-клас

Spread the love

alt

Наші прабабці своїми невтомними руками не лише шили, в”язали, ткали на саморобних верстатах, а ще й довгими зимовими вечорами під каганець пряли шерсть та льон і на морозі вибілювали полотно, дерли пір”я, готували барвники та прагнули творити довкола красу у своїх мереживах і вишивках, в одязі, домівках, садибах. Передавали свої знання донькам, ті онукам і т.д.

Часи змінювались, умови, матеріали, технології також. Хтось сприймає осучаснення, хтось тяжіє до автентики. Але й дотепер українки прядуть, вишивають, плетуть мереживо – творять довкола красу.

З”явились нові види рукоділля і прикладного мистецтва, багато з яких прийшли з-за кордону і останнім часом  активно поширюються через інтернет.

Але часом несподівані рішення знаходять традиційним українським видам майстерності.  Тож нам, київським волинянкам з жіночого Клубу “Волинянка” випала  нагода познайомитись з одним із таких видів – паперо- чи газетоплетіння, як альтернатива лозоплетінню.

alt

Роботи учнів київської школи 250 Деснянського району

А організувала цей цікавий майстер-клас Антоніна Іванівна Рєпа, в минулому педагог, яка й запросила свою колегу його провести. І не зважаючи на сірий, прохолодний лютневий недільний день, коли більшість у затишку сидить перед телевізором чи у телефонах, ми зібрались у нашій Волинській світлиці біля Золотих воріт.

alt

Висовень Тетяна Григорівна навчає традиціям народного мистецтва учнів київської школи №250 Деснянського району. Тому дуже фахово і дохідливо, як учням,  вона пояснила всі початкові стадії плетіння з паперу. Вона відразу завоювала нашу симпатію і легко заволоділа нашою увагою, що сприяло  швидкому розумінню покрокових дій у плетінні.

alt   alt

Виявляється, самим важливим є скрутити рівненькі трубочки. Це основа якісного виробу. Якщо хтось думає, що це елементарно, помиляється. Ти стараєшся, крутиш, а вона виходить, як маленька трембіта. Тож накрутити потрібно немало трубочок, щоб вийшли досконалими. Але це не важче, ніж заготовляти вербову лозу, погодьтесь!

alt

А далі головне зрозуміти перші переплетіння і  “картинка вималюється”. 

alt

Тож ми старались, дослухались до майстрині, допомагали одна одній і раділи першим своїм успіхам.. 

alt

alt

Однак, найціннішим було спілкування, бо разом є завжди про що поговорити.

Галина Бідношей ознайомила подруг з новою збіркою колядок. Лариса Грінченко з Ганною Маковською полистали альбом зібраних ілюстрованих українських строїв, бо мають на меті поновити костюми славного гурту “Волиняни”.

alt

Не обійшлося тут і без пісні, бо її супровід, як і лююбов, допомагає творити.

Звісно ж не забули і пригоститися  смаколиками, бо як же не привітати дорогу Антоніну Іванівну зі вчорашнім днем народження!

Галина Оксюк

Жанна Шнуренко

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *