НЕВІДОМІ ВОЛИНЯНИ: РЕЖИСЕР МИХАЙЛО ВИШИНСЬКИЙ

Spread the love

 

Режисер Михайло Вашинський: «Кіно – це моя пристрасть»

Відомим фактом є те, що Волинь дала світу багато талановитих людей, справами яких можуть пишатись на надихатись сучасники. В даній  публікації видання «Хроніки Любарта» розповість про режисера із міста Ковеля  Михайла (Міхала) Вашинського.

 

Михайло Вашинський народився 29 вересня 1904 р. в м. Ковелі в єврейській родині Вакс, яка мешкала  за адресою вулиця Луцька, 26. Батько його Петро був ковалем, а мати Цецилія продавала птицю. Вже в дитинстві в Міхала помітили артистичні здібності, правда, хлопець не був дисциплінованою дитиною, чим не раз заслужив покарання у своїх вчителів. В 1918 році Моше був відрахований з Ковельської єшиви (єврейського вищого релігійного навчального закладу) за погану поведінку. 

Вулиця Луцька у Ковелі у часі між світовими війнами

 

Саме тоді майбутня знаменитість залишає сім’ю в Ковелі у віці 16 років, щоб шукати щастя, роботи і перспективи. В 1919 році хлопець переїжджає до Києва, де стає учнем акторської школи польської актриси Софії Висоцької.

В 1922 році Моше Вакс з’являється в Варшаві. Там за порадою польського актора та режисера Віктора Бєганського, він змінює своє ім’я та прізвище на Міхал Вашинський. Вперше в титрах фільму Віктора Бєганського «Заздрість» глядачі бачать нове ім’я актора, а в майбутньому режисера.

Міхал Вашинський в фільмі «Заздрість» (1922). Fototeka FN

 

Саме тоді він стає помічником режисера, виконуючи безліч функцій. Отже, можна вважати, що свою кар’єру режисера Вашинський розпочав з посади асистента таких відомих польський режисерів та сценаристів, як Віктор Бєганський, Ришард Оридинський та Джозефа Лейтеса.

У 1937 р. Вашинський дебютував як режисер з фільмом «Диббук» на єврейську релігійну тематику. Досі картина вважається однією із найвідоміших на мові ідиш.

Кадр із фільму Міхала Вашинського «Диббук» (1937). www.imdb.com

 

Він поставив найбільше польських повнометражних художніх фільмів в міжвоєнний період в Польщі. Найвідоміші його роботи: “Буде краще” (1936), “Болек і Льолек” (1936), “Знахар” (1937), “Дуббик” (1937), “Жінки над прірвою” (1938), “Волоцюги” (1939). У фільмі “Волоцюги” головні персонажі виконали популярну дотепер пісню “Тільки ві Львові”.

Під час візиту до Львова у 1939-му Вашинський був арештований і засланий в Сибір. З початком радянсько-німецької війни, він виходить на волю. Як капрал польського війська, а потім як керівник кіностудії при армії, побував в Іраку, Ірані та Італії. Після Другої світової війни Вашинський переїздить до Італії, де тісно співпрацює з відомими режисерами та продюсерами. Він там стає справжньою зіркою.

Михайло Вашинський в Ковелі, 1937

Михайло Вашинський та акторка Одрі Хепберн. Тут і далі джерело фото dw.com, lente-magazyn.com

Михайло Вашинський та актор Грегорі Пек під час зйомок «Римських канікул»

Михайло Вашинський та акторка Ава Гарднер

Актори Джеймс Мейсон, Софі Лорен та Михайло Вашинський

Продюсер Джордж Веллс та Михайло Вашинський

 

Цікавими фактами з біографії Вашинського є те, що він 1951 році помітив статистку Софію (Шиколоне) Лорен на зйомках фільму «Камо грядеш» в Римі, яка пізніше стала всесвітньовідомою актрисою. Потім Софі Лорен була його доброю подругою все життя.

Також Вашинський відкрив світу кіно Одрі Хепберн, і обрав її на головну роль у легендарних «Римських канікулах» Вільяма Вайлера. Нам вдалось віднайти цікаві фото Михайла Вашинського із Одрі Хепберн, а також із її партнером по фільму «Римські канікули» Грегорі Пеком. Михайло Вашинський був постійно присутній на знімальній площадці під час зйомок цього легендарного фільму.

Ще однією акторкою, яка була вдячна за свою успішну Вашинському, була неперевершена Ава Гарднер. Про неї писали «лице ангела та тіло богині».

1982 року Єжи Гоффман зняв рімейк фільму Вашинського — мелодраму «Знахар», яка стала дуже популярною в Європі.

У 2017 р. про Михайла Вашинського було знято біографічний фільм «The Prince and the Dybbuk», який теж вартий уваги волинян. До речі, фільм про Вашинського навіть завоював першу премію 74-го Венеційського міжнародного кінофестивалю. Стрічку визнали найкращою в категорії «Документальний фільм про кінематограф».

Михайло Вашинський та акторка Софі Лорен

Італійська актриса Клаудія Кардинале, американський кінопродюсер Семюель Бронстон та Михайло Вашинський

Михайло Вашинський тримає журнал «Time» із своїм фото на обкладинці

 

У фільмі про Вашинського очевидці, які його пам’ятали особисто розповідали, що він був, одним із тих людей, які можуть допомогти щастю. Він успішно реалізував кінематографічний принцип «все може статися». Вашинський їздив по Риму на Ролл-Ройсі із позолоченими дверними ручками та князівським гербом на авто. Заздрісники кажуть, що кращим фільмом Вашинського було його власне життя, яке він вмів вміло режисерувати.

Серед знайомих Михайла Вашинського був Папа Римський, генерал Франко та королева Єлизавета ІІ. Позаочі усі його називали «Князь».

Михайло Вашинський казав у одному із своїх інтерв’ю: «Я займаюся тим, що люблю, а кіно – це моя пристрасть і психологічне збудження. У кіно глядач сідає перед екраном, загортається у темряву та ізолює себе від всього світу. Для мене особисто фільм – це інша реальність, з різними правилами та принципами. За одну секунду король може стати пастухом, а жебрак – багачем. Я називаю це заклинання магією кіно».

З часу написання статті, нам вдалось віднайти цікаві фото та факти, що стосуються волинянина. Цікавою для нас є світлина 1937 року, на якій можна побачити Міхала Вашинського у місті Ковелі на Волині.

Зверніть увагу на фото, де зображені Джеймс Мейсон, Софі Лорен та Михайло Вашинський. Це фото було зроблене під час зйомок фільму «Падіння Римської імперії» у 1964 році. Вашинський був активним учасником знімального процесу, адже тісно співпрацював із продюсером фільму Семюелем Бронстоном. До речі, фільм отримав «Золотий глобус» та був номінований на «Оскар».

Михайло Вашинський помер в Мадриді, коли йому було 53 роки, там його і поховали, як згадують очевидці, як князя…

Джкркло: видання «Хроніки Любарта»

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *