ІКОНА ВОЛИНСЬКОЇ БОГОМАТЕРІ

Spread the love

 

13 липня Церква особливо вшановує ікону Волинської Богоматері.

Святиня ця вшановується, як чудотворна і є однією з найдревніших ікон, які було створено у Волинській іконописній школі. По суті, Волинська Богородиця, чи не єдина з усіх чудотворних ікон, котрі перебувають на Волині, була написана на цих землях.

Цей образ, ймовірно, походить із Луцька. Будучи головною святинею  міста, ікона має заплутану історію походження. Різні історики говорять про різні періоди її написання та появи на загал: кінець XIII ст., на зламі XIII–XIV ст., середина ХV ст.

Існує версія, що автором ікони є святитель Петро, митрополит Київський і всієї Русі, чудотворець, родом волинянин – автор ікони Богородиці Петрівської (Москва). Його ще називають Петром Ратенським.

За іншою версією, образ написав невідомий іконописець з Києва, який покинув його через монголо-татарську навалу.

Святиню привезли до Луцька, куди 1289 p. князь Мстислав Данилович переніс свою резиденцію з Володимира-Волинського й куди було перенесено єпископську кафедру.

1962 року експедиція київських науковців Григорія Логвина та Людмили Міляєвої вивчала старожитності Луцька. У храмі Покрови Пресвятої Богородиці їхню увагу привернула невелика ікона у вівтарі. Навіть побіжного огляду було досить, щоб визначити, що йдеться про давній твір: дуже старе дерево, багато підмальовок нашарувалося на первісному зображенні. Лише обличчя Марії та маленького Ісуса зосталися неторканими. Але й на них невблаганний час лишив свої сліди. Зображення були наче вкриті вуаллю.

Того ж року образ відреставрував М. Перцев  у майстерні Державного російського музею Ленінграда і в 1997 році в Національному художньому музеї України С. Кулаковим.

З тих пір і до цього дня Волинська ікона Богородиці перебуває на збереженні в Національному художньому музеї України у Києві.

*   *   *

28 липня 2018 року в день святкування ювілею 1030-ліття Хрещення Русі-України ікона Волинської Божої матері стала заступницею і покровителькою і нашої волинської громади у місті Києві.

У цей день на запрошення Міжнародного громадського об»єднання «Волинське братство» для спільного святкування ювілею священники Волинської єпархії на чолі з Митрополитлом Луцьким і Волинським Михаїлом завітали у Волинську світлицю, що біля Золотих Воріт..

Після Хресної ходи і служби на Володимирській гірці саме з цією іконою вони завітали до нас. Коли у двір зайшли  більше семидесяти священників у золотисто-жовтому одязі з великою іконою Волинської Богоматері, двір неначе засяяв, враження було неймовірне!

На згадку про це святкування Владика Михаїл вручив нам ікону Волинської Божої Матері, яка зайняла особливе місце у нашій світлиці.

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *