МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ДНІПРА

Spread the love

 

Щороку в першу суботу липня, відзначається Міжнародний день Дніпра, хоча офіційна дата проведення цього свята  на законодавчому рівні не встановлена. Мета – привернути увагу громадськості до проблем, пов’язаних з раціональним використанням, охороною та відтворенням водних ресурсів Дніпра, які вирішити без активної участі населення, яке проживає на берегах річки, неможливо.

Що таке свято існує, як завжди підказав Інтернет, а кокретно Фейсбук. І точно, що не всі знають що воно є. Як його святкують і чи взагалі святкують, не довелось побачити. Але це стало приводом для того, щоб ще раз розповісти про нашу красуню, величну ріку – ДНІПРО.

Дніпро є однією з найбільших і найважливіших річок Європи. Протягом віків ріка відігравала і продовжує відігравати важливу роль у житті  українців.

З давніх часів вона забезпечувала жителів водою і рибою, на неї припадає половина всіх річкових шляхів країни й основна частина (близько 60 %) річкових перевезень вантажів і пасажирів. Сьогодні  Дніпро залишається джерелом водопостачання для 70% населення України,  слугує для водозабезпечення промислових підприємств та зволожує сотні тисяч гектарів посушливих земель.

Окрім того, Дніпро дає змогу виробляти велику кількість електроенергії. Значною є роль ріки і для відпочинку – такі піщані пляжі, які є на Дніпрі, непросто знайти на інших, навіть значно більших ріках Європи.

На берегах Дніпра розташовані більше півсотні великих і малих міст, в тому числі столиця України — Київ.

Дніпро — одна з найбільших річок в Європі, четверта за довжиною після Волги, Дунаю та Уралу, а в Україні їй немає рівних.

Дніпро протікає по території 3 країн: України, Білорусі та Росії.

Картосхема басейну Дніпра

До будівництва водосховищ на річці її природна довжина становила 2 285 км. На сьогодні довжина дорівнює 2 201 км. З них на Україну припадає 981 км. Довжина річки – 2285 км.

Свій початок Дніпро бере на висоті 220 метрів над рівнем моря на Валдайській височині (Росія, Смоленська обл.).

Взимку Дніпро замерзає після 20-денного періоду, протягом якого утримується температура нижче 0°С

Назва річки Дніпро походить від скіфського «Данапр», що перекладається як «глибока річка» (дан – річка + апр – глибокий).

Перші письмові відомості про Дніпро з’являються ще у V столітті до н.е. Їх залишив грецький історик і географ Геродот у четвертій книзі своєї історії, що називається «Мельпомена»: Борисфен — так він називав Дніпро. А в XI-XII століттях перші вітчизняні відомості про Дніпро є в літописах Київської Русі — «Повість врем’яних літ» і у великому поетичному творі «Слово о полку Ігоревім».

Саме на Дніпрі у 988 році князь Володимир охрестив Русь. У його водах були хрещені кияни і сам князь.

Варто зазначити, що до початку XX століття в руслі Дніпра між містами Дніпро і Запоріжжя було багато порогів. На сьогодні пороги затоплено водами Дніпровського водосховища.

 

Дніпрові пороги. Кінець 1920-х років

 

Дніпро малював Куїнджі. Відомі письменники, такі як Тарас Шевченко і Микола Гоголь захоплювалися масштабами і красою річки та неодноразово згадували у своїх оповіданнях і віршах. “Реве та стогне Дніпр широкий”, – писав Кобзар. Слова Гоголя стали крилатими – “Рідкісний птах долетить до середини Дніпра”.

На честь Дніпра в Україні названо місто, футбольний клуб та станцію метро.

Перше відзначенняя Дня Дніпра відбулося у 2003 році. Метою було привернути увагу до екологічних проблем річки. Адже на сьогодні стан Дніпра фахівці оцінюють як критичний.

У далекому минулому залишився спогад, про «широкий і могутній …». Сьогодні Дніпро фрагментований, русло річки в багатьох місцях змінено.

Греблі поділили річку Дніпро на Каскад водосховищ: Київське, Канівське, Кременчуцьке, Каменське, Дніпровське і Каховське.

Дніпро вже не реве, він дійсно стогне. Дніпро потихеньку вмирає. Цьому є причини. Він обмілів, після створення ряду гребель, втратив власну течію. І тепер не в змозі змити все, що в нього потрапляє з побутовими і виробничими стоками. Почалася зміна екосистеми.

При створенні водосховищ були затоплені унікальні за своєю значимістю природні ландшафти. Через потрапляння зі стоками хімічних речовин Дніпро щороку цвіте всіма «кольорами веселки». В основному це пов’язано з фосфатами, які викликають бурхливий ріст синьо-зелених водоростей.

Хаотична, часом незаконна забудова заганяє берегову лінію в бетон, Дніпро все більше втрачає можливість до самоочищення своєї води.

Земснаряди не розчищають замети і мілини, не відновлюють замулені витоки малих річок які живлять Дніпро. Вони сьогодні працюють не на благо річки, а видобувають пісок для комерційних цілей. В результаті на дні річки вириваються величезні мертві котловани, які природа намагається затягнути. В результаті зсуву ґрунту відбувається обвалення берегової лінії.

Вода в водоймищах за твердженням вчених нагадує «коктейль зі всієї Таблиці Менделєєва» … Особливої шкоди завдають сільськогосподарські поля, які впритул підійшли до водойм. Після рясних дощів вся хімія змивається в воду. Вона як напалм знищує водні живі ресурси.

Вода – середовище проживання риби. Не може в нездоровому середовищу народитися і вирости здоровий організм. Тому риб’ячі зграї катастрофічно рідшають.

На сьогодні не існує комплексної Державної Програми по відновленню Дніпра як річки, як джерела питного водопостачання, як водної транспортної артерії.

Дніпро сьогодні серйозно хворий. Поки не пройдена точка неповернення, необхідно терміново припинити злочинне споживацьке ставлення до великої Ріки.

Дніпро – не лише головне джерело водних ресурсів, а й символ могутності, нездоланності, впевненості та слави української землі.

 

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» , galinfo.com.ua, фейсбук.

Фото з доступних джерел

 

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *