«Пам’ятати, хто ви є…»

Spread the love

 

alt

 

Канадська режисерка Джіна Пейзант зі своїм документальним фільмом «Just a Ploughboy» розповіла в м. Луцьку про любов до України з-за океану.

19 вересня фільм продемонстрували на факультеті іноземної філології Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки (декан Оксана Рогач, ректор Ігор Коцан). Стрічка розповідає про канадського письменника українського походження, сина фермера з Буковини, «просто сільського хлопця» Джорджа Ригу.

Наприкінці XIX-го – на початку XX-го століття сотні тисяч українців покидали свої домівки та виїздили в невідомий світ. Західна Україна, власне, яка перебувала під польською владою, ще мала таку можливість, тоді як «брати-українці» з окупованих Росією областей УРСР радше могли померти з голоду чи потрапити в ГУЛАГ…

Серед тих, кому вдалося дістатися до країн за океаном (в основному, Канада, США, Аргентина), було багато майбутніх письменників, художників, музикантів, які пам’ятали своє українське коріння. Так виникло унікальне явище української культури в еміграції. Проте, далеко не всіх митців-емігрантів пам’ятають в Україні.

Джордж Рига – надзвичайно важлива постать для канадської постмодерної літератури. Він здійснив революцію у канадській драматургії, хоча джерелом натхнення для нього була рідна земля. На жаль, в Україні він добре знаний лише серед літературознавців та студентів-філологів.

Щоб це виправити, Центр канадознавства факультету іноземної філології СНУ імені Лесі Українки на чолі з Іриною Калиновською організував зустріч з канадською режисеркою Джіною Пейзант та дослідником творчості Джорджа Риги – Валерієм Полковським. Під час зустрічі, що проходила в головному корпусі університету, показали документальний фільм режисерки «Just a Ploughboy» («Просто сільський хлопець») про життя і творчість письменника.

Джіна Пейзант розповіла, що хотіла, перш за все, показати, що частина душі Джорджа Риги завжди була українською. Навіть місцевість, де він жив у Канаді, надзвичайно нагадувала українські краєвиди:

«Місце було точно таким самим, але все ж було зовсім іншим».

Основним джерелом натхнення для письменника стала земля, на якій він жив, і земля, звідки він походив.

Під час зустрічі також розказали про різні етапи збору інформації та сам процес створення фільму. Валерій Полковський поділився кумедною історією про те, як одна голлівудська студія намагалася створити українські субтитри до фільму. Після їхньої «творчості» пану Валерію самому довелося виправляти весь текст.

Показ фільму проходив в авдиторії, прикрашеній елементами традиційного українського одягу, старими предметами побуту та картинами, що зображали українське село. Джіна Пейзант, також нащадок українських емігрантів, звернула на це увагу:

«Подивіться на ці предмети навколо. Це – частина вашої історії, частина вас самих, ви повинні пам’ятати, хто ви є. Ми живемо в готелі «Україна» – дуже гарне місце, дуже чисте, сучасне, але абсолютне таке ж, як сотні інших готелів по всьому світу. А оці речі навколо роблять вас унікальними, цікавими, ідентифікують вас серед інших. Вчіться, розвивайтеся, але не забувайте, хто ви такі».

Джордж Рига був відомим драматургом, письменником, поетом і навіть музикантом, але все життя він продовжував вважати себе «просто сільським хлопцем».

Фільм «Just a Ploughboy» вже отримав кілька міжнародних нагород. Наразі його можна переглянути онлайн.

 

Оксана КАШТАЛЯН.

На фото автора: Джіна Пейзант та Валерій Полковський.

 

“Волинська газета”,

20.09.2019

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *