Якщо політика критикують за вік…

Spread the love

alt

У Києві та на околицях столиці з’явилися провокативні білборди з Юлією Тимошенко, що акцентують увагу, зокрема, на її віці. Чимало хто (навіть опоненти очільниці «Батьківщини»​) сприйняли їх вкрай негативно, назвавши аморальними і неетичними. Є і ті, хто наголошує, що Тимошенко свого часу сама вдавалась до подібних кампаній проти своїх політичних конкурентів. Водночас експерти припускають, що поява подібної «чорної» реклами​ може свідчити про початок «найбруднішої виборчої кампанії» в історії України.

(Радіо Свобода, 23 листопада  2018 р.)

У Польщі, як і в Україні, керівництво держави здійснює реформи. Одна з них – судова. Важлива, бо від неї залежить і доля керівництва.

У Польщі була одна проблема: більшість суддів Верховного Суду та головуюча в ньому демонстрували свою незалежність від правлячої партії Право і Справедливість (PiS).Не просто нейтральність, а таки вперту незалежність. З цим треба було щось робити. А що?  Звільнити декого за некомпетентність, ні, усі визнають їхній професіоналізм. Знаньбити за якісь корупційні прояви, так вони в цьому не помічені. Аморальність, ну зовсім не підходить, хоча б за віком. Стоп. За віком? А це – ідея!

Ідею діючий Уряд подав у парламент у вигляді законопроекту. Суть його простіша за квашену капусту: суддів старших 65 років – геть із пляжу(вибачте – із Верховного Суду). Таким простим способом зо три десятка юристів скинуть свої суддівські мантіі, а нові, молодші звичайно будуть провладними.

Камені “зверху на капусту” поклали Сейм і Сенат Речі Посполитої, перетворивши ідею на Закон. Старших суддів попросили забрати речі із робочих місць, нових швидко визначили. Блискуче! 

На заваді чомусь стали демократичні європейські інституції, в т.ч.- судові. Аргументи Європейської Комісіі (і моральні, і матеріальні) були такими несподіваними, що польські можновладці підняли руки вверх. Були змушені самі написати, самі проголошувати з парламентських трибун, і самі голосувати за проект протилежний за змістом.

Як твердить PiS кожного разу- заради добрих змін. Результат: усі звільнені раніше судді – поновлені, в тому числі іголовна мішень – керівник Верховного Суду паніМалгожата Герсдорф.

Нині із 110 суддів Верховного Суду Польщі 37 призначено Президентом А. Дудою. Це означає,що інші матимуть переважну більшість, тобто 73:37. А це матиме значення навиборах нового керівника у 2020році.

Ментальність поляків і українців дуже близька, хоча б усередовищі індивідуумів партійних кабінетів. Напередодні виборчих перегонів чому б не використати, як контрпропагандиський прийом, вікові характеристики опонентів. Чому б ні?

І враз – ідея втілена на бігбордах. Зараз про бабусю, потім про предків чи “зелених”(в сенсі віку), які пруться у політику. Де беруться такі політтехнологи, вони – північно-американські чи сибірські олені?  Мабуть таки наші дятли.

Якщо політика критикують за вік, то це означає, що його більше немає за що критикувати. А як же з українським найголовнішим вченим(дай,Господь,йому ще стільки ж років). Якщо лідер якоїсь політичної сили скаже, що ідея з бабусею – його, то як ви думаєте, бабусі-керівники деяких великих європейських країн з ним радо вітатимуться? Або претендент на Президента США, або, не доведи Господи, керівник МВФ, у якої ми постійно просимо коштів. Навіть у Парижі на найвищому рівні популярно висловляться щодо віку жінки. Не кажучи вже про Скандинавію.

От і вийшла не партійна контрпропаганда, а, як співає гурт” Тверезість і Культура”– ” Сірожине пірожине”.

А якщо серйозно, то в Основному Законі Україні йдеться про недопустимість дискримінації за віком, як і за іншими ознаками. Слід усім дотримуватись Закону, елементарної етики і кожному контролювати.

Може назву Основного Закону писати в такому вигляді – КонсТИтуціЯ?    Тобто, і ТИ, і Я. З великої літери.

Сергій Шевчук

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *