ЗАПЛЕТУ ВІНОЧОК, ЗАПЛЕТУ ШОВКОВИЙ

Spread the love

В Національному музеї народної архітектури та побуту України 6-го липня вже понад 30 років проводиться народне свято – Івана Купала.

Свято Купайла відбувається саме в період, коли сонце приходить до зеніту – найвище піднімається над землею, дає найбільше тепла і світла, виявляє свою найвищу чудодійну силу для рослинного і тваринного світу та для людини. Вся рослинність досягає свого апогею, все нестримно росте, розцвіта, множиться, радіє життю. Це свято припадає на день літнього сонцевороту, тому символізує народження літнього сонця — Купала, і тим самим завершує панування весняного сонця — Ярила. В цей час небесне світило перебуває у куполі — найвищій небесній точці, тому дні тоді найдовші, а ночі — найкоротші. Головні персонажі свята – Купало та Марена, які уособлюють чоловіче (сонячне) і жіноче (водяне) божества. Ці дві дійові особи обираються хлопцями та дівчатами або виготовляються як опудала.

  На святі відвідувачі матимуть змогу познайомитися і стати безпосередніми учасниками давніх традиційних українських обрядів: вінкоплетіння, прибирання купальського деревця, добування «Живого вогню» та урочистого запалення вогнища, водіння хороводів, ворожіння на вінках, пускання палаючих коліс, очищення вогнем та водою.

Фольклорні колективи з Київської, Житомирської, Харківської, Чернігівської, Вінницької, Хмельницької, Рівненської та Одеської областей познайомлять Вас з купальським дійством свого регіону.

Сценарій свята:
1. 17.00 – 17.30 год. – вінкоплетіння та підготовка купальської атрибутики.
2. 17.30 – прибирання дівчатами «Купайла-верби» вінками та стрічками.
3. 17.00 – 19.00 год. – проведення майстер-класу з виготовлення традиційних купальських вінків.
4. 17.00 – до 19.00 год. – виступи фольклорних колективів.
5. 19.30 год. – добування «Живого вогню». Запалення купальського вогнища.
6. 19.30 год. – 21.50 год. – учасники свята беруть участь у символічному очищенні вогнем (перестрибують через вогнище).
7. 20.30 год. – запалення віх.
8. 20.30 – 21.00 год. – гадання на вінках.
9. 21.00 – 21.30 год. – пускання палаючих коліс по схилу до ставка.
10. 21.00 – 21.45 – виступ українського поп-гурту DZIDZIO.
11. 22.00 год. – завершення свята.

Волиняни, шанувальники народних традицій! Долучайтеся до прадавнього свята! Приходьте доторкнутися до живої природи, послухати купальських та ліричних пісень і відпочити від буденних клопотів!

 

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *