Про вшанування пам’яті Лесі Українки

Spread the love

ПОСТАНОВА
Верховної Ради України

Про вшанування пам’яті Лесі Українки
у зв’язку зі 100-річчям від дня її смерті

У липні 2013 року виповнюється 100 років від дня смерті відомої української письменниці, поетеси, публіциста Лесі Українки.
Враховуючи вагомий внесок Лесі Українки у розвиток української літератури, Верховна Ради України постановляє:
1. У липні 2013 року на державному рівні вшанувати пам'ять Лесі Українки у зв’язку зі 100-річчям від дня її смерті.
2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
у двотижневий термін з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо вшанування пам’яті Лесі Українки у зв’язку зі 100-річчям від дня її смерті;
у двотижневий термін після утворення зазначеного організаційного комітету розробити та затвердити план заходів щодо відзначення на державному рівні вшанування пам’яті Лесі Українки у зв’язку зі 100-річчям від дня її смерті.
3. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України провести у навчальних закладах України тематичні уроки, лекції, науково-практичні конференції, круглі столи, присвячені вшануванню пам’яті Лесі Українки у зв’язку зі 100-річчям від дня її смерті.
4. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені вшануванню пам’яті Лесі Українки у зв’язку зі 100-річчям від дня її смерті.
5. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.
6. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.
Голова Верховної Ради України
В. Рибак
м. Київ

4липня 2013 року
ДО 100-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ СМЕРТІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ
У НАЦІОНАЛЬНОМУ МУЗЕЇ ЛІТЕРАТУРИ УКРАЇНИ
Експонуватимуться виставки:
«… й слово уста мої німії оживило…» пам’яті Лесі Українки (1871 – 1913 рр.)
З фондової колекції представленні прижиттєві та посмертні видання, журнали, фотоматеріали, автографи, графічні твори тощо. Які розкривають велич таланту та висота духу великої української поетеси. В особі Лесі Українки вражає не тільки феномен людської стійкості, а й творче розмаїття її таланту – поезія, проза, драматургія, публіцистика, літературознавство, етнографія, дитячі твори складають її доробок. Представлені також ілюстрації до творів Лесі Українки.
Діятиме до 10 серпня
Мистецька виставка «Намальована пісня…»
«Хотіла б я піснею стати…» – ці поетичні рядки Лесі Українки стали мотивом до створення спільної виставки трьох самобутніх талановитих художниць: Наталі Синишин, Валентини Осишної та Наталі Дубенюк. Їх об’єднує філософське трактування ліричних творів письменниці. У пейзажах, портретах, сюжетних композиціях відчувається загострене сприйняття природи і людини, віртуозне володіння кольором, бездоганна технічна досконалість, закоханість в Україну, в творчість незабутньої Лесі Українки.
На виставці представлено близько 60-ти художніх творів, виконаних у техніці графіки, комп’ютерної графіки, олійного та темперного розпису.
Діятиме до 3 серпня

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *