Вже десять років нашій “Волинянці”

Spread the love

29 травня 2013 року у приміщенні Київського Будинку актора, пам’ятці архітектури початку ХХ ст., побудованого за проектом славетного архітектора Владислава Городецького, відбувся святковий вечір, присвячений 10-річчю жіночого клубу «Волинянка» МГО «Волинське братство». 

У фойє відвідувачі мали можливість познайомитися з розлогими експозиціями з творчого доробку жінок: виробами декоративно-прикладного мистецтва у жанрі «печворк» Валентини Бабаніної, вишивками Галини Бідношей та Зої Сиротюк, народними ляльками-мотанками Антоніни Рєпи. У залі, на авансцені були представлені поетичні, наукові збірки, диски вокальних творів наших волинянок, матеріали про Клуб у виданнях відомого видавництва, опублікованими стараннями Світлани Огнєвої. До речі, п’ятирічна онучка пані Світлани прочитала вірш про бабусин волинський край, який символізує спадковість поколінь взагалі і у клубі зокрема.

 У серії «Золота колекція «Волинського братства», за сприяння Данила Марковича Курдельчука та практичній реалізації Якова Шумика був виданий диск «Ми – доньки синьоокої Волині» з добіркою пісень, слова, музику і виконання яких здійснили волинянки. Деякі з цих пісень прозвучали на святковому вечорі.

10-літній шлях «Волинянки», цікавий і розмаїтий, був відтворений ведучими у поетичній формі, а візуально глядачі побачили основні етапи його історії на слайдах – у світлинах і колажах. Адже є що згадати і про що розповісти друзям. Найперше, це міцні зв’язки з малою батьківщиною, активна участь у громадських, культурно-просвітницьких, масово-політичних акціях у столиці, підтримка творчих досягнень волинянок у Києві і на місцях: організація дозвілля, виставок, концертів, презентацій, розповіді про них у пресі та на сайті Волинського земляцтва тощо.

Поздоровити «Волинянку» прийшло багато шанованих гостей, серед них: Почесний Голова «Волинського братства», відомий український політик Сергій Шевчук, заступник голови Укрінформу Михайло Сорока, які на адресу жінок сказали надзвичайно теплі слова, Почесний Голова «Волинського Братства» генерал-лейтенант Олександр Скипальський, а також члени Ради: генерал-лейтенант Іван Сикунда, виконавчий директор Братства Валерій Фень, доктор політичних наук, професор Володимир Вакулич, виконавчий директор тов. «ВІТ-А-ПОЛ» Андрій Поліщук, голова молодіжного крила Володимир Гавриш та його заступниця Світлана Соколова.

Клуб має багато друзів, з якими підтримує довголітні творчі й ділові зв’язки. Неначе легкий весняний вітерець пролетів залою, коли на сцену вибігли наші маленькі приятелі з відомого фольклорного театру «Дай, Боже» (п’яти найменшим учасникам по три роки) під керівництвом заслуженого працівника культури України Ольги Мельник і актриси театру «Дах» Соломії Мельник. Діти показали фольклорно-обрядову композицію з веснянок, дитячих забавлянок, оркестру дзвіночків, віншувань, на іграшковому возику вивезли букетики квітів з духмяними травами, які роздали присутнім.

Народний хор Віталія Лисенка під керівництвом заслуженого працівника культури Ірини Якубовської, – з ним у нас давні і дружні зв’язки, – на високому художньому рівні у подарунок «Волинянці» виконав низку народних і авторських пісень.

Свої музичні вітання подарувала чарівна Світлана Мирвода, лауреат міжнародних і всеукраїнських фестивалів, заслужена артистка України. Це пісні: «Айстри», «Стрілецький романс», «І в біді, і в радості» (слова Юрія Тітова), але справжній фурор викликав улюблений твір багатьох жінок Клубу «Грона акації».

Ми – волинянки, щедрі та гостинні, завжди радо зустрічаємо гостей у своїй волинській світлиці і готові до спілкування. От і цього разу до нас на іменини з привітаннями і великим ювілейним тортом прийшли подруги з Черкаського, Луганського, Закарпатського, Чернігівського, Одеського, Миколаївського земляцтв, з якими ми співпрацюємо і товаришуємо в рамках створеного спільно Жіночого Об’єднання земляцтв у місті Києві.

Ми пишаємося, що у відомому київському хорі «Оболонь», який є лауреатом Всеукраїнських конкурсів, співає аж четверо учасників гурту «Волиняни»! Підтримати своїх побратимів по мистецтву прийшло чимало хористів на чолі з керівником Олександром Свердюком, який подарував волинянкам власну ліричну пісню на слова Миколи Ткача «Ти приїдеш у травні».

Тісні зв’язки поєднують наш Клуб та гурт «Волиняни» з київськими музеями, де вони завжди бажані гості. З щирими вітаннями до ювілярок звернулися завідувач музею Лесі Українки Ірина Щукіна та старший науковий співробітник Меморіального будинку-музею Т. Г. Шевченка «Хата на Пріорці» Юлія Єрмоленко.

Про поетичні обдарування волинянок відомо далеко за межами Клубу. А цього разу поетеса Ніна Бай презентувала книгу нарисів про подорож українських журналістів на Волинь.

Самобутньою мистецькою перлиною Клубу є гурт «Волиняни». Учасники ансамблю – майстри на всі руки: і гарно заспівають, і народний обряд відтворять на «відмінно». На святі вони були і ведучими, й виконавцями, представивши різні жанри своєї творчої палітри: в’язанку давніх поліських пісень, твори сучасних авторів, в т. ч. свого керівника Ганни Маковської, популярні народні пісні, власні вірші.

У своєму слові керівник Клубу Жанна Василівна Шнуренко подякувала усім присутнім за увагу і підтримку й висловила надію на подальшу активність волинянок, які, спираючись на дружнє плече побратимів з Волинського братства, можуть досягти ще більших успіхів.

Вже традиційно на кожному зібранні волиняни співають «Пісню про Волинь» Ганни Маковської і «Волинь моя» Степана Кривенького. Цими справжніми Гімнами нашому неповторному краю починався і закінчувався цей незабутній вечір. Жінки клубу пишалися не лише своїм мистецьким доробком, а й кулінарними здібностями, які гості гідно оцінили. Все було вишукано, гарно, смачно, весело. Отож свято вдалося на славу!

Многії літа нашій «Волинянці»!

Вікторія РУТКОВСЬКА (ВАЛЬКОВА)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слайди, що демонструвалися на святковому концерті.

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *