ЗВІТ ГОЛОВИ СЕРГІЯ ШЕВЧУКА ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ МІЖНАРОДНОГО ГРОМАДСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ «ВОЛИНСЬКЕ БРАТСТВО» ЗА ПЕРІОД 2016-2021 РОКИ

Spread the love

 

В 2016 році відійшов у засвіти багаторічний Голова «Волинського братства» світлої пам’яті Данило Маркович Курдельчук.

На Позачергових Загальних Зборах об’єднання волиняни доручили мені виконувати функції керівника громадської організації. З тих пір минуло 5 років. Тож згідно Статуту МГО «Волинське братство»  в нинішньому році слід провести звітно-виборчу кампанію.

Роботу діючого Голови МГО за звітний період можна розділити на два період: перший – активний, згідно запланованих Радою об’єднання  заходів та другий – ”ковідно-карантинний”.

В кожному періоді робота здійснювалась по таких напрямках:

      • створення матеріально-технічних умов для діяльності Братства;
      • культурно-просвітницькі заходи;
      • інформаційно-видавнича діяльність;
      • волонтерська допомога, соціальний напрямок діяльності об’єднання.

Для забезпечення активної та плідної діяльності Об’єднання по вказаних напрямках щоквартально проводились засідання Ради з обговорення поточних і перспективних заходів, при необхідності проводили оперативні наради, а також брали у часть у засіданнх та заходах, які проводились Асоціацією земляцтв у м. Києві.

 

Створення матеріально-технічної бази

Запорукою успішної діяльності і згуртованості колективу, зокрема, громадського об’єднання є наявність місця, де є можливість зустрічатись, приймати гостей, проводити різні заходи. 

МГО «Волинське братство»   практично єдине земляцтво, яке має у своїй власності триповерхове приміщення і землю, на якій воно знаходиться.

Завдяки спільним зусиллям членів Братства, в першу чергу –  Д. Курдельчука, В. Набруско, О. Скіпальського, Т. Меліхової в. Бродовського вдалося здійснити майже неможливе у столиці, а саме – виділення Київською міською Радою приміщення для діяльності нашої громадської організації по вулиці Ярославів Вал 10б.

У цій справі було поєднано парламентський, спонсорський, громадський, інформаційний впливи та зусилля депутатів-волинян у міській Раді задля прийняття позитивного рішення.

Однак, приміщення потребувало  проведення значних ремонтних робіт.

Першим нагальним питанням була заміна прогнилої мережі тепло- і водопостачання.  Для його вирішення першим відгукнувся Ігор Курдельчук і якраз до опалювального сезону на приналежній  ділянці території була здійснена заміна труб та герметизація входів.

Наступним завданням  став   ремонт даху приміщення, який пропускав воду та сніг,  що призводило до цвілі стін,  загальної сирості у кімнатах та часткового руйнування фундаменту.  Паралельно були обрізані гілки і стовбури дерев, котрі при вітрові пошкоджували покрівлю.

Через два роки було здійснено підсилення даху із середини для уникнення його просідання. У цій справі значну допомогу матеріалами надав колишній губернатор Волині  Бондар Володимир Налькович.

Модернізація була потрібна і в теплопункті, звідки тепло постачалось у приміщення, а водночас –  і заміна електро-вимірювального обладнання. Лише після цього стало можливим заключити угоди з Київтеплоенерго і Київводоканалом.

Надалі була організована робота по благоустрою кімнат та пошуку адекватних орендарів. Адже комунальні послуги,  податки на землю та нерухомість в центрі Києва є досить високими. Джерелом таких витрат і мала стати орендна плата.

Прийшов час на облаштування ”Світлиці Волинського братства”. Після ремонтних робіт була створена фотогалерея подій, організованих земляцтвом, та виставлена в коридорі Світлиці. Кожен відвідувач мав змогу побачити на світлинах історію руху волинян у столиці. Саму Світлицю було прикрашено картинами луцької художниці Т. Галькун, Валентини Михальської, Івана Гупіка, інших художників волинян та оригінальними експонатами самодіяльних майстрів із Волині.

Безумовно, найцінніша річ у Світлиці –  копія Волинської ікони Богородиці, подарованої Митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом під час спільного святкування 1030-літнього ювілею Хрещення Русі-України.

Сформувана у Світлиці і бібліотека, яка розміщена у шафі ручної роботи, виготовленої майстроми родини Слободян – Олександром.

Світлиця може трансформуватись в зал засідань на 50 місць або в місце для  майстер-класів та святкових заходів. 

Спільними зусиллями  Валентини Слободян, Жанни  Шнуренко та інших  обладнано кухню для обслуговування семінарів, конференцій, святкових заходів.

Нарешті настала черга  для поліпшення зовнішнього виду приміщення,  ці роботи були виконані разом із благоустроєм прилеглої території.

Новий етап будівельно-ремонтних робіт почався  минулого року. Сусіднє приміщення було піддане капітальній реконструкції, в результаті чого частина нашої будівлі почала давати осадку з однієї сторони.

Тож за рахунок власників сусіднього будівництва було зроблено бетонну стіну-опору на 3 поверхи, що має забезпечити стійкість нашого приміщення. 

На час звіту завершено ремонт 2-го та 3-го поверхів, в розпалі – ремонт фойє та Світлиці.

Велику допомогу надає В. Бідношей  та традиційно – Ж. Шнуренко і В. Слободян.

 

Культурно-просвітницькі заходи

 За звітний період їх було чимало, усі були для київських  волинян резонансними, усі  висвітлювались в репортажах на сайті «Волинського братства». Тому у звіті  відзначаються найбільш знакові, важливі та цікаві події.

Тож каденція діяльності нової Ради розпочалася з того, що  30 березня 2017 року МГО «Волинське братство»  було обране координатором Асоціації столичних земляцьких об’єднань терміном на 6 місяців з правом  очолювати її діяльність. Відбулась передача символічної «координаційної» булави Сумським земляцтвом Волинському за участі керівників усіх земляцтв Асоціації та представників органів влади обох областей. 

 

За традицією координаторства  була  організована 3-денна поїздка керівників земляцьких організацій регіонів України в  м. Києві на Волинь разом із жінками Клубу ”Волинянка”, в рамках якого:

      • відбулася зустріч з керівництвом області;
      • провели зустріч з представниками ректорату, вченої ради, викладачами і науковцями Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки та ознайомились з експонатами  університетського музею  Лесі Українки:
      • відвідали у Луцьку Музей Волинської ікони та єдиний в Україні Музей АТО;
      • гостювали на Ковельщині, відвідавши с. Колодяжне, де мешкала родина Косачів, та урочище Нечімне, де писалась Лесею Українкою ”Лісова пісня”;
      • відпочили на озері Світязь;
      • здійснили екскурсії по незнаних для більшості гостей музеях-садибах всесвітньо відомого композитора Ігоря Стравінського в Устилузі та політичного діяча, історика, історіософа, соціолога, публіциста, теоретика українського консерватизму  В’ячислава Липинського у Затурцях.

До 15 річниці створення жіночої Клубу ”Волинянка” була приурочена екскурсія в м. Умань з відвідуванням національного дендрологічного парку «Софіївка» та місця паломництва до могили цадика Нахмана.

24 жовтня 2017 року, після дворічної перерви, в ошатній залі київського  Будинку Актора відбулися Загальні Збори Міжнародного громадського об”єднання «Волинське братство». На традиційну зустріч прийшло 128 офіційно зареєстрованих волинян.

7 листопада 2017 року в столичному офісі Міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство» за сприяння Володимира Данилюка – голови правління ГО «Форум українських журналістів», головного редактора «Волинської газети» та за участі членів МГО, в рамках чергового обміну досвідом відбулася предметна дискусія українських, німецьких, вірменських та грузинських журналістів, медіа-експертів і громадських діячів за міжнародною програмою «Зміна медіа-освіти та перспективи політичного діалогу», який проводиться за підтримки МЗС ФРН.

8 червня 2017 року в офісі МГО “Волинське Братство” відбулась  зустріч з Митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом.  Метою його візиту було відвідати Земляцтво, благословити і накреслити спільні плани на майбутнє. Одночасно обговорили спільне святкування ювілейного Хрещення Русі. 

В День 1030-ліття Хрещення України-Руси у  “Волинській Світлиці” МГО “Волинське братство” відбувся прийом біля 170 осіб волинського духовенства на чолі з Митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом, які прибули у м. Київ на святкування ювілейної дати Хрещення. Митрополит Михаїл вручив “Волинському братству” образ Волинської Божої Матері, ікону Всіх Волинських Святих, доробок наукових видань Волинської православної богословської академії і Луцьке Євангеліє.

У рамках багаторічної шефської допомоги МГО “Волинське братство” неоднорозово організовували у Києві виставки волинських художниць з обмеженим рухом Валентини Михальської, Валентини Протопоп та світлої пам`яті Сестер Махонюк. А 22 червня 2018  року в Національному музеї літератури України відбулась виставка «Перлини Волині» всіх трьох волинських майстринь, яка пройшла з великим успіхом.

13 грудня 2018 року на запрошення Голови Міжнародного громадського об”єднання «Волинське братство» в гості до волинян завітав  всесвітньо відомий художник Іван Марчук.

А 10 листопада  2019 року у столичному мистецькому просторі ARTAREA волиняни відвідали його  виставку “Секрети геніальності”

21 травня 2019 року  в столиці була відкрита Меморіальна дошка Великому    українцю, волинянину Данилу Марковичу Курдельчуку. На церемонію відкриття пам”ятної дошки прийшли колеги, друзі, син Ігор Данилович Курдельчук, внучка, члени Міжнародного громадського об”єднання  “Волинське братство”, яке він очолював тривалий час, депутат Верховної Ради України Ірина Констанкевич, М.Г.Жулинський, екс-міністри, колишній перший заступник Міністра закордонних справ О.О.Чалий, президент Асоціації земляцтв В.В.Ткаченко, голова земляцтва буковинців у м. Києві “Буковина“ Валерій Цибух, депутат Київради Т.І. Меліхова, дипломати, громадські діячі, інші шановані люди, а також земляки і односельчани

14 листолада 2019 poкy  відбулась церемонія обміну архівними документами між представниками Haціонального історичного архіву України та Інституту історичних досліджень Cyxoпутних військ Pecпубліки Пepy, які допоможуть у створенні книги-біографії npo Mиxaїла  Cкибицькоro.  Міжнародного об”єднання “Волинське братство”, запрошення на цю подію було приємною несподіванкою. Україна, Перу і Волинь… Виявляється Михайло Скибицький за походженням  – з Великої Волині, Старокостянтинівського повіту Волинської губернії (тепер Хмельниччина). 

У лютому 2019 року Рада прийняла рішення про  святкування 20-річного ювілею земляцтва  на Волині, а конкретно у санаторії “Лісова пісня”, який розташований на мальовничому озері Пісочне.

У ході ювілейної поїздки на Волинь 28 червня 2019 року був запланований захід в смт. Старий Чорторийськ.  За нашою ініціативою, організацією та фінансуванням тут відбулось встановлення пам”ятної дошки на школі, в якій навчався Антон Бутейко –  видатний волинянин, український дипломат, політик, парламентар та державотворець.

Знаковою подією у рамках відзначення 20 річчя створення МГО “Волинське братство” став Перший фестиваль пісень про волинський край “Волинь моя” , який відбувся 29 червня 2019 року. Захід, який відбувся за участі 70 представників київських волинян, численних учасників цього дійства, відпочивальників санаторію “Лісова пісня”, гостей з Волині та інших міст України

Цікавими були проведені біля мальовничого озера Пісочне:

«День поезії», на якому свої вірші читали  Іван Миколайович Костик – в минулому член ради МГО, поетеса Ніна Омріяна-Бай,  журналіст, поет, прозаїк, громадський діяч. президент благодійної організації “Фонд сприяння ініціативам газети «День» Микола Гриценкоа також майстер-клас академіка,  доктора технічних наук, професора Української та Європейської Академії наук, волинянина Колбуна Миколу Дмитровича про інформаційно-хвильову терапію

8 листопада 2019 року в ошатній залі  наукової Ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка зібралися київські волиняни, науковці, дослідники, історики, вчені, письменники, академіки, представники земляцтв у місті Києві, щоб відзначити 70-річчя створення Інституту дослідів Волині у м. Вінніпег (Канада). Після завершення виступів одноголосно було прийняте рішення про відновлення діяльності  інституту дослідів Волини шляхом створення громадської організації “Інститут дослідів Волини (Вінніпег-Київ)”, затверджені відповідні документи і 23.01.2020 року  вона була зареєстрована і набула юридичного статусу.

23 серпня 2021 року, в День Державного Прапора України і у переддень святкування 30-ї річниці відновлення Незалежності України Ража земляцтв областей і регіонів України   презентувала киянам і гостям міста на Співочому полі проект «Рушник Єднання» – рушники, вишиті найкращими майстрами кожного регіону. Жінки Клубу ”Волинянка” прийшли підтримати  наш волинський рушник, а вишила його відома на Волині майстриня  Оксана Пузняк, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України при фінансовій підтримці МГО.

9 вересня 2021 року  жінки Клубу «Волинянка» зібралися в осередку високої духовності і української культури Національному музеї літератури для вишивання рушника  до 150-річчя від дня народження  Лесі Українки «З України квіту йде любов по світу», де гостинно нас прийняли господарі – директор Галина Олексіївна Сорока, заступник директора з науково-освітньої роботи Раїса Павлівна Сеннікова та інші співробітники музею.

Вже протягом 3-х років (2017-2019 рр до карантину)  Волинським земляцтвом у м. Києві  за підтримки Всеукраїнської асоціації молодіжного співробітництва «Альтернатива-В» в  серпні місяці, у Музеї історії сільського господарства Волині – Скансен в Рокинях (нині м.  Луцьк) було організовано і успішно проведено Міжнародний волонтерський табір під назвою «Cтаровинна Волинь – перехрестя культур. . У таборі  брала участь молодь з 12 країн світу. Міжнародні команди не тільки плідно працювали, але й змогли познайомитись з культурою, історією, традиціями волинського краю, побутом волинян,  взяти участь у різнихмайстер-класах, в тому числі і плетінні з соломи у відомої народної майстрині Марії Кравчук.

Щорічно 24 серпня –  в День Незалежності України “Волинська світлиця” МГО “Волинське братство”  гостинно приймала колишніх політв”язнів  радянських часів, а також дітей чи рідних політв”язнів. Натхненником та організатором зустрічей  була Ніна Опанасівна Вірченко – український вчений – математик, доктор фізико-математичних наук, професор, політичний та громадський діяч. Поряд з нею її колеги по науці та помічники подружжя волинян – Надія Миколаївна та Петро Васильович Задерей.

Чотири  роки  поспіль, напередодні новорічно–різдв”яних свят Міжнародне громадське об”єднання “Соловецьке Братство” запрошує своїх членів, друзів та прихильників на зустріч. Останні два роки до карантину вона відбулась у “Волинській світлиці”, в яку гостинно запросило Міжнародне громадське об”єднання “Волинське братство”. До заходу долучились також друзі із Спілки офіцерів України, Товариства зв’язків з українцями за межами України “Україна-Світ”, і інші громадські об”єднання.

Майже жоден із вищевказаних заходів не відбувався без активної участі жінок Клубу «Волинянка», який вже  подолав вісімнадцять сходинок наповненого непересічними враженнями життя з його турботами, радощами, втратами і перемогами у колі подруг-волинянок. Клуб з’єднав серця і душі жінок, дав впевненість у своїх силах, допоміг розширити  кругозір, розкрити і розвинути таланти та обдарування, краще пізнати раніше невідомі культурні і духовні цінності, утвердити свою громадянську позицію.

Коли щомісяця, в останній четвер, традиційно зустрічаються волинянки, у Клубі звучать пісні та вірші і часто вони є їх першими слухачами. Тут вони відзначають державні і календарні свята, вітають всіх без виключення подруг з днями народження і ювілеями, досягнутими успіхами і визначними подіями, разом радіють і сумують, підтримують одна одну як можуть і чим можуть.

Концерти, виставки, презентації, творчі зустрічі, вшанування пам’яті Лесі Українки і Тараса Шевченка, святкування Дня Прапора та Дня Незалежності, обрядові дійства в музеї Гончара, земляцька толока  в Пирогові — заходи, на яких побували волинянки, важко перелічити!

А ще, гріх було б не скористатися наявністю у нас своєї світлиці для корисних справ. Волинянки завзяті до різних справ, особливо рукоділля. Але ніколи не завадить навчитись чогось нового, чи удосконалити свій рівень. Тож започаткували  у Клубі популярні нині майстер-класи. Виявилось, що не всі вміють писати писанки, тому провели вже два заняття для волинянок, друзів і членів їх родин. Також жінкам Клубу випала нагода познайомитись з  паперо- чи газетоплетінням, як цікавою альтернативою відомого багатьом  лозоплетіння. А для воїнів АТО дівчата робили ангелики, майстер-клас виготовлення яких провела Антоніна Рєпа.

МГО “Волинське братство” пишається ансамблем “Волиняни”, який розпочав свою творчу діяльність 14 жовтня 2010 року. Варто зауважити, що серед земляцтв столиці такий гурт має лише  Волинське земляцтво.

Останні роки для його учасників були особливо плідними на виступи і поїздки за можливості фінансування їх МГО.

Гурт «Волиняни» постійно бере участь у різних заходах Міжнародного громадського об”єднання «Волинське братство» – річні збори, зустрічі, презентації, творчі вечори, щомісячні зібрання жіночого Клубу “Волинянка”, святкові заходи земляцтва.

В травні 2016 року гурт побував на  Третьому районному фестивалі народного мистецтва “Над Королівським Шляхом”, який проводився на території музейного комплексу “Затурцівський меморіальний музей В’ячеслава Липинського”.

В серпні 2018 року ансамбль запросили на Волинь для участі у 3-денному Восьмому Міжнародному фестивалі українського фольклору «Берегиня». Тоді ж з великим успіхом пройшов концерт ансамблю «Волиняни» в селі Лобачівка Горохівського району. Сюди, на свою батьківщину, запросив  Петро Панчук, актор Київського Академічного драматичного театру ім. І. Франка, режисер, народний артист України, лауреат Шевченківської премії і наш добрий друг.

В жовтні 2018 гурт взяв участь у Всеукраїнському фестивалі повстанської пісні «За Україну! За її волю!» (м. Луцьк).

А 26 вересня  2021 року у місті Горохові Волинської області відбувся III музичний фестиваль-конкурс імені видатного композитора та пісняра Степана Кривенького «Волинь моя, краса моя». Гурт “Волиняни” МГО «Волинського братства»  посів друге місце, чим дуже задоволений і пишається своєю нагородою.

Карантин і обмеження спілкування та зустрічей спонукали у цьому році до експеременту – зйомок кліпів в екстремальних умовах. Тож члени земляцтва і наші друзі дебютували у кліпах «Коронавірусний  різдв”яно-новорічний онлайн-вертеп» та «Жіночому Клубу «Волинянка» 18 років».

Для того, щоб діяльність нашого об”єднання була успішною, ми намагаємося бути уважними до кожного і волинянина, і до тих, хто з нами тісно співпрацює. Ми вітаємо з днем народження і ювілейними та визначними датами не тільки членів МГО, а й наших друзів. Так, у цьому році Відзнакою МГО  і подарунками ми привітали з ювілеєм   В`ячеслава Судиму – заслуженого працівника культури України, Аллу Опейду – заслужену артистку України та Митрополита Луцького і Волинського Михаїла.

Крім того, за поданням МГО «Волинське братство» звання «Заслуженого діяча мистецтв України»  отримав художник Роман Петрук, довічну стипендію Президента України отлимав поет, прозаїк, почесний громадянини м. Луцька Йосип Струцюк (м. Луцьк),  дворічні стипендії отримали художниці Валентина Протопоп (с. Древині Іваничівського району) та Валентина Михальська (с. Хворостів Любомльського району), а також медаль Київської Спілки журналістів  «За гідність і патріотизм» отримав  журналіст Георгій Лук`янчук.

 

Інформаційно-видавнича діяльність

Інформаційно-видавнича діяльність є постійним і необхідним атрибутом забезпечення діяльності МГО «Волинське братство». Від неї  залежать імідж і популярність нашої організації,  що, у свою чергу,  обумовлює поповнення її новими членами, співпрацю з державними органами, громадськими організаціями та цікавими особистостями, розширює спектр участі об’єднання у заходак, які проводяться на Волині, в Києві та за його межами. Тому цьому напрямку традиційно надавалася значна увага.

МГО «Волинське братство» продовжило випуск альманаху «Волинь моя», яким ми пишаємося і який користується популярністю не тільки у волинських читачів. За звітний період ми профінансували і видали 9-й і 10 ювілейний випуски. Незмінним головним редактором і натхненником усієї серії є заступник голови МГО Михайло Сорока.

Ще одним інформаційним джерелом Об’єднання, яке вигідно відрізняється від інших земляцьких організацій, є власний сайт і його  постійна підтримка та наповнення. Веде його Жанна Шнуренко, яка постійно в пошуку нової цікавої інформації про минуле і сучасність Волинського краю, Києва, України, в тому числі і бувшої Великої Волині та закордону, які входять в коло інтересів діяльності  волинського земляцтва. В минулому році сайт було оновлено і адаптовано до сучасних вимог Інтернету, розширені його можливості, він став більш привабливим. Найактивнішими дописувачами до сайту є М. Сорока, С. Шевчук, Ж. Шнуренко, М. Корнєєва, О. Скіпальський та інші.

Нещодавно була підготовлена і надіслана фахівцю інформація для оновлення і поповнення нашої сторінки у Вікапедії.

Крім того, для пожвавлення комунікацій між членами Ради, жіночого Клубу «Волинянка», гурту «Волиняни», особливо в умовах карантину, діють чати цих груп у Вайбері та Фейсбуці.

МГО «Волинське братство» знаходить можливості для допомоги письменникам, публіцистам, поетам, історикам, журналістам в питаннях видання їхніх творів.

Започаткована «Бібліотечка «Волинського братства» і першими її екземплярами стали книги видавництва «Пріоритет» Володимира Шовкошитного: ”Операція BURZA, або ми їх спільно винищемо” відомого волинського письменника Йосипа Струцюка та “Нескорена Волинь” родини Яблонських.

В розвиток ідей Інституту дослідів Волині ”Вінніпег-Київ” була видана праця Михайла та Юрія Сорок ”Дорога до храму”.

Під цією ж егідою вийшла з друку книга волинського журналіста-дослідника Івана Ольховського з Рожищ «Бульбівці».

Редактор «Волинської газети» Володимир Данилюк відшукав унікальний експонат післявоєнного часу – рукописний збірник повстанських пісень, очевидно конфіскований тоді НКВД. «Волинське братство» допомогло видати друком збірник “Пісні волі”.

Популярністю користуються також книги почесного члена Ради Володимира Сергійчука.

Та не лише історична і політична література підтримується об’єднанням. Прикрасою «Бібліотечки «Волинського братства» стала збірка поезій Вікторії Рутковської «Я жива!», видана, на жаль, вже після  передчасної смерті автора.

Приємно, що об’єднання мало змогу фінансово долучитись до видання книги-фоліанта  робіт талановитого художника, волинянина Романа Петрука «Полотно душі».

Наша бібліотека постійно поповнюється цікавими виданнями, в тому числі,  і за рахунок участі у презентаціях, особливо волинських авторів. Так, члени земляцтва побували на презентаціях нових видань покійного вже Івана Корсака та Володимира Лиса у книгарні «Є»; Андрія Бондарчука в Українському домі; Миколи Жулинського, Ярослава Федорчука, Володимира Шовкошитного та родини Яблонських в Національному музеї літератури України.

 

Волонтерська допомога, соціальний

напрямок діяльності об’єднання

 Впродовж звітного періоду керівництво МГО «Волинське братство»  надавало посильну допомогу членам організації в ситуаціях важких періодів життя (захворювання, поховання тощо).  В період епідемії Covid-19 потреба в допомозі, зрозуміло, зростає.

Новою і визначною сторінкою роботи МГО «Волинське братство» стала волонтерська і благодійна діяльність, до якої спонукала російська агресія на сході України.

Члени земляцтва по мірі можливості допомагали і допомагають, чим можливо: коштами, в’язанням рукавичок, носків, килимків. У складі київської волонтерської групи «Бойові швачки» волинянки шили білизну, якої на початку війни катастрофічно не вистачало.

За благодійну діяльність наші волинянки Жанна Шнуренко, Валентина Слободян та Ліна Гулуюк були  нагороджені медаллю від Патріарха Київського і всієї Русі-України Філарета «За жертовність і любов до України»

Вже чотири роки  Міжнародне громадське об»єднання «Волинське братство» ініціювало і проводило благодійну акцію “СВЯТИЙ МИКОЛАЙ, НАШИХ БІЙЦІВ ПРИВІТАЙ!” Акція вдбувалась у нашій «Волинській світлиці», в якій збирались подарунки – все що можливо і необхідне бійцям і останні роки їх доставляє на передову наш волинянин з Ківерець, учасних бойових дій і волонтер Юрій Кулачек. Зі своїм екіпажем щомісячно їздять на фронт і обов”язково, крім інших, навідуються до волинян.

6 липня 2017 року  в Луцьку, у міському Палаці культури, відбувся благодійний аукціон, виручені  кошти з якого використають на будівництво храму Святого Миколая Чудотворця у Волновасі на Донеччині у пам’ять про загиблих бійців 51 ОМБР. Міжнародне громадське об”єднання “Волинське братство” також взяло у ньому активну участь.

З метою подолання інформаційного голоду на фронті   для воїнів з Волині  ми закупили певну кількість екземплярів  ”Волинської газети”, яку спочатку доставляли волонтерські екіпажі, а пізніше редакція газети відправляла у вигляді доставки.

 

”Ковідно-карантинний період” звичайно позначився на нашій активності. Однак, ми маємо достатньо цікаві плани,  наміри корисних справ, в інтересах Волинського краю та нашої держави.

 

   Голова

   Міжнародного громадського об’єднання

   ”Волинське братство”                                              Сергій Шевчук

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *