«ХАЙ СТЕЛИТЬСЯ ВАМ ДОЛЯ РУШНИКАМИ!»

Spread the love
 
Кожна людина завжди з великою любов’ю і трепетом душевним згадує місце де народилась, де минуло її дитинство. То родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини, де живуть чи жили мама і тато, дідусь і бабуся, брати і сестри. І якщо скласти маленькі батьківщини кожного з нас, то вийде велика держава Україна!
Андрій Корнейко,
НД «Просвіта», художній керівник,
с. Лобачівка Горохівського району
Волинської області

 

23 серпня – в День Державного Прапора України і у переддень святкування 30-ї річниці відновлення Незалежності України  Рада земляцтв областей та регіонів України  презентувала киянам і гостям міста на Співочому полі проект «Рушник Єднання» – рушники, вишиті найкращими майстрами кожного регіону.

 

Основа держави – її народ, сила – в його єдності, а єднає – любов до Батьківщини, мова, культура, традиції.

Україна єдина, красива і багата саме завдяки своєму різномаїттю. І одим із символів, що це засвідчує – є вишитий український РУШНИК.

Усі ми знаємо яке велике значення має рушник в українській оселі. Це оберіг роду, родини, який зберігається століттями як реліквія. У чарівну силу рушника вірили як у доброго чудодія, що оберігає від усякого лиха.

На рушнику подають хліб і сіль шанованим гостям, засвідчуючи свою повагу і доброзичливість; рушник стелять під ноги молодятам на щасливе подружнє життя; рушником прикрашають ікони на покуті, віруючи у Царство Боже; рушник використовують у багатьох обрядах, які супроводжують українців протягом життя.

Кожна область кожен район, кожне село мали свої, особливі візерунки, барви, мотиви і значення. Адже, вважається, що сила рушника саме у його закодованих візерунках, які наші пращури і нинішні фахівці легко розшифровують.

Тому саме вишитий  рушник ніби окреслює кордони  України, за межами яких протягом століть її намагались і намагаються нині розділити і пошматувати.

Асоціація земляцтв  у столиці  і є прикладом об’єднаної України. Тому всі дружно підтримали ініціативу земляцтва буковинців «Буковина» в особі його голови Валерія Цибуха та авторки ідеї Олени Ремез провести спільний захід до Дня Незалежності України.

Організаційно було продумано все майже до дрібниць, але практично завжди виникають певні проблеми, як от з нашим анексованим Кримом. На жаль, так і не змогли знайти майстриню у Києві, тому вишили рушник з картою  Украіни і Кримом. Але все-таки на презентацію вдалось запросити предстаників Республіки Крим, які пообіціли вишити свій рушник.

Проект вдався. Всі рушники зайняли свої місця згідно алфавіту. А кияни і гості міста з цікавістю їх розглядали. Підходили кожен до рушника свого регіону і фотографувались.

    

Сфотографувались і наші волиняни та жінки Клубу ”Волинянка”, які прийшли підтримати  наш волинський рушник. Вишила його відома на Волині майстриня  Оксана Пузняк, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

 

Тим часом на велику сцену Співочого поля запросили голів і представників усіх земляцтв.  Наше волинське земляцтво МГО «Волинське братство» представляла перший заступник Голови Жанна Василівна Шнуренко.

Зібрання відкрив Президент Асоціаціі земляцтв Віктор Ткаченко. У своєму виступі він підкреслив важливість створення земляцьких об’єднань у Києві як зразок об’єднаної України, їх роль і значення у розбудові держави, у їх зв’язках та співпраці з малою батьківщиною. Подякував усім, хто долучився до організації, проведення та презентації  акції «Рушник єднання».

До   слова були запрошені голова земляцтва буковинців Валерій Цибух та нинішній координатор діяльності Асоціації – голова ради МГО “Земляцтво житомирян” Йосип Запаловський.

Між виступами .Звучали “Пісня про рушник”, “Украінський рушник”,  “Два кольори, “Україна - це ми” та інші відомі  твори у виконанні народних та заслужених артистів України –  Івана Дерди, братів Петра та Павла Приймаків, Наталіі Шелепницької, Ірини Стиць,була також і прем”єрна пісня ”Стрілецькі козаченьки”, виконувались музикальні композиціі на скрипці, сопілці.. .

Дуже патріотичним був виступ директора Музею «СТАНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ» Галана Валерія Васильовича, який акцентував на необхідності вивчення “білих плям”  нашої історіі,  необхідності відродити гідність і повагу до своєї, культури, традицій не лише у самих українців, а й в усій світовій спільноті.

Кульмінаційним моментом стало підписання керівниками  Меморандуму про співпрацю між Музеєм та Асоціацією земляцтв, у якому, зокрема, передбачається передача усіх рушників на постійну експозицію у Музеї.

По закінченню заходів на запрошення пана Валерія керівники і представники земляцтв перейшли у Музей, де ознайомились з експонатами музею і послухали надзвичайно цікаву розповідь про історичні події від прадавнього Трипілля до сучасних героїчних Кіборгів. І несподіванкою стало те, що в одному із залів навкруги великого макету карти України  вже стояли наші рушники.

Вишили їх зовсім недавно, але візерунки на них пройшли крiзь вiки i нинi символiзують чистоту почуттiв, глибину безмежної любовi до своєї рідної землі, родини, до всiх, хто не черствiє душею.

“Хай стелиться вам доля рушниками!” – кажуть, бажаючи людям щастя, добра, миру, злагоди i любовi.

Тож нехай простеляться ці чарівні рушники з кожної області України, об’єднані в один Рушник єднання, на любов, добро, мир, злагоду, процвітання всьому українському народу.

А Україна була, є і буде – у віках!

 

Жанна Шнуренко

Співоче поле, м.Київ, 23.08.2021 р.

Використані публікації у Фейсбуці

Лариси Гриджук, Івано-Франківське земляцтво та

Мирослави Корнєєвої, Волинське земляцтво

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *