Засідання ради МГО “Волинське братство”

Spread the love

alt

Дуже швидко промайнуло літо, яке для нашої волинської спільноти у столиці  було насичене цікавими подіями, зустрічами і враженнями. Було про що розповісти і поділитись… Тому 19 вересня відбулось чергове розширене засідання Ради Міжнародного громадського об”єднання “Волинське братство”, на якому були присутні 15 членів Ради та 6 гостей. Відповідно до Статуту нашої організації, воно проходило згідно  порядку денного, але демократично, тепло і невимушено.

alt

Відкрив Раду і привітав усіх її Голова Сергій Шевчук.

alt

Він підвів підсумок діяльності МГО “Волинське братство” за період, який пройшов з часу останнього засідання Ради у травні місяці.  Сергій Володимирович  підкреслив, що літо було особливо багатим не тільки на врожай, а й плідним на творчі досягнення земляцтва. Зокрема,  організували поїздку в дендропарк Софіївка (Умань), приймали у нашій “Волинській Світлиці” волинське духовенство в День 1030-ліття Хрещення України-Руси, презентували виставку творів волинських майстринь в Національному музеї літератури України, делегація «Волинського братства» і ансамбль «Волиняни» взяли участь у Восьмому міжнародному фестивалі українського фольклору «Берегиня», Галина та Валерій Бідношей вдруге успішно провели волонтерський табір в Музеї історії сільського господарства Волині – Скансен в  с. Рокині Луцького району, а у Ольги та Вікторії Рутковських відбувся поетичний вечір «А ми удвох, а ми удвох в поезію закохані» в Музеї літератури. Крім того, традиційно, щомісячно збирався на свої зустрічі жіночий Клуб “Волинянка”.

Голова подякував усім організаторам цих заходів, особливо відзначивши Івана Андрійовича Сикунду та Юрія Федоровича Кучинського.

Сергій Володимирович розповів про поїздку у Софіївку з членами  Асоціації земляцтв областей у м. Києві, яку у рамках координаторства організувало Черкаське земляцтво. А також про своє перебування в республіці Польща у місті Криниця-Здруй на XXVIII Економічному  форумі  у складі численної української делегації, яку очолював перший віце-прем’єр-міністр  України Степан Кубів.

Голова привітав з 60-річним ювілеєм свого Першого заступника Віктора Набруска. Подякував за його активну участь у створенні, розвитку та становленні Об”єднання і нагородив за рішенням Ради почесною Відзнакою. Та підкреслив, що Віктор Іванович освячений добрим серцем і щирою волинською душею.

alt

Сергій Володимирович подякував також нашому волинянину, в минулому губернатору Волинської області, а нині Голові Державного агентства лісових ресурсів України, Володимиру Бондару за сприяння у діяльності і співпрацю з нашою громадською організацією. Він вручив Володимиру Нальковичу почесну Відзнаку від  МГО “Волинське братство”.

alt

Для інформації по першому питанню порядку денного Сергій Шевчук надав слово Першому заступнику Голови Віктору Набруско, який розповів про участь членів об”єднання у Хресній ході до 1030-річчя Хрещення Київської Руси-України і про організацію зустрічі делегації волинського духовенства  на чолі з Митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом у нашому офісі. Владика освятив двір, приміщення нашої “Волинської світлиці”, а також вручив нам образ Волинської Божої Матері, ікону Всіх Волинських Святих, доробок наукових видань Волинської православної богословської академії і Луцьке Євангеліє. А ми подарували на пам`ять дев’ятий, останній, випуск альманаху “Волинь моя” і прапор МГО “Волинське братство”, розроблений і виготовлений саме до цієї події.

alt

Далі Перший заступник Голови Жанна Шнуренко інформувала про  участь ансамблю “Волиняни” у Восьмому міжнародному  фестивалі українського фольклору «Берегиня», який відбувся 10-12 серпня на Волині,  підкресливши, що такий гурт має лише наше Волинське земляцтво. Тому великою честю було для колективу брати участь у фестивалі такого високого рівня і він завдячує за це директору Волинського обласного науково-методичного центру культури Любові Рожновій та викладачу культурології Волинського Державного коледжу культури і мистецтв ім. Ігоря Стравінського, провідному методисту народної творчості ОНМЦ, Ірині Хмілевській, з якою вже довгий час співпрацюємо і підтримуємо теплі стосунки.

Крім того, перебуваючи у Луцьку на фестивалі, делегація МГО “Волинське братство” зустрілись з протоієреєм Миколою Цапом, канцлером Волинської єпархії, завідувачем кафедри церковно-історичних дисциплін Волинської Православної Богословської Академії, який з благословення митрополита Луцького і Волинського Михаїла запросив нас до академії і провів цікаву і детальну екскурсію.

Виступивши на другий день фестивалю на сцені смт. Берестечко,  ансамбль «Волиняни» відправився в село Лобачівку Горохівського району, що неподалік, де у клубі з великим успіхом пройшов його  концерт. Сюди, на свою батьківщину, колектив запросив  Петро Панчук, актор Київського Академічного драматичного театру ім. І. Франка, режисер, народний артист України, лауреат Шевченківської премії.

alt

Член Ради Вікторія Рутковська розповіла про виставку «Перлини Волині» волинських майстринь Валентини Михальської, Валентини Протопоп та світлої пам`яті Сестер Махонюк, яка з великим успіхом пройшла з 8 по 22 червня в Національному музеї літератури України. Її відвідало близько двох тисяч киян і гостей столиці. Про цей захід є матеріали в трьох газетах: «Нація і держава», «Порадниця», «Культура і життя».

Вікторія також додала, що про участь членів Братства у Хресній Ході до 1030-річчя Хрещення Київської Руси-України і про організацію зустрічі делегації волинського духовенства Вікторія Рутковська та Жанна Шнуренко написали статтю  в газеті «Нація і держава», а про перебування делегації Братства і ансамблю «Волиняни» на фестивалі “Берегиня”   написали Георгій Лук`янчук і Світлана Чорна в газетах «Слово Просвіти», «Культура і життя», «Нація і держава»

«А ми удвох, а ми удвох в поезію закохані» – так називався поетичний вечір Ольги та Вікторії Рутковських, який відбувся 22 серпня в Музеї літератури. Чудова поезія – лірична і патріотична –звучала під акомпанемент мелодій і пісень у виконанні народної артистки України Світлани Мирводи, ансамблю «Волиняни», Ганни Маковської, Ганни Ярмолюк, Федора Вареника, Руслана Іщенка.

alt

Член Ради Галина Бідношей доповіла про успішно проведений Міжнародний волонтерський табір «Cтаровинна Волинь – перехрестя культур», ініційований Волинським земляцтвом у місті Києві – Міжнародним громадським об’єднанням «Волинське братство» та підтриманий Всеукраїнською асоціацією молодіжного співробітництва «Альтернатива-В» в Музеї історії сільського господарства Волині – Скансен в  с. Рокині Луцького району. Проводиться він вже вдруге.   Міжнародна команда з 13 волонтерів складалась з молодих людей з  Франції, Німеччини, Туреччини, Чехії, Cловаччини, Мексики та волонтерів з України.  Цього року  проект привернув до себе особливу увагу преси, місцевої влади. Крім запланованих робіт, організували цікаву, насичену програму, завдяки якій волонтери з різних країн могли познайомитись з культурою, історією, традиціями волинського краю, побутом волинян. Були проведені майстер-класи, молодь побувала на  Всеукраїнському фестивалі української альтернативної музики «Бандерштат».

Щодо роботи самого музею, Галина Бідношей висловила побажання, щоб у нього, нарешті, з`явився справжній господар, який би вдихнув нове життя в цю етнографічну перлину Волині: «Сподіваюсь, що після завершення   волонтерського табору, цей Музей приверне увагу обласного керівництва», – підкреслила вона. 

alt

Другим питанням порядку денного було проведення заходів до  відзначення у 2019 році 20-річчя створення МГО “Волинське братство”. З цією метою затвердили оргкомітет у складі Шевчука С.В., Набруска В.І., Шнуренко Ж.В., Сороки М.М.,Ткачука М.П., Рутковської В.Б., Сикунди І.А., Слободян В.А.

Наступного року планується видати і 10-й ювілейний альманах “Волинь моя”, підготовку якого доручили редакційному складу видання.

На порядку денному стояло також питання підготовки та підписання Угоди між Волинською облдержадміністрацією  та МГО “Волинське братство”. Був затверджений проект Угоди, запропонований МГО “Волиннське братство”.  

Було вирішено до Дня пам”яті покійного Голови МГО “Волиннське братство” Курдельчука Данила Марковича членам Ради і земляцтва підготувати статті на сайт та в ювілейний випуск альманаху “Волинь моя”.

Після розгляду питань порядку денного, надали слово всім бажаючим для виступів, а також вітань ювіляра.

Почесний  Голова  Олександр Олександрович Скіпалський  привітав Віктора Набруска з 60-літтям і наголосив: «Віктор Набруско був і залишається справжнім українцем, патріотом. Попереду – багато роботи. І неважливо, яку ти посаду займаєш, головне, що ти робиш для України. Бажаю міцного здоров’я, миру і злагоди і ми разом переможемо!».

alt

Професор, історик Володимир Сергійчук сказав, що хоча і  народився на Житомирщині, але вважає себе волинянином. Володимир Іванович розповів про свою книгу «Трагедія Волині», яка і нині є злободенною, особливо тепер, в контексті україно-польського питання. Запропонував видати її кишеньковий формат накладом 1000 примірників для наших бійців, які воюють проти московської агресії на Сході України. 

alt

Він також привітав Віктора Набруска з ювілеєм, подарував йому «Літопис УПА» і побажав, щоб він був стимулом і дороговказом у діяльності Віктора Івановича.

alt  alt

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар привітав членів МГО «Волинське братство», коротко розповів про стан лісового господарства, подякував за теплий прийом, відзначивши теплу, душевну атмосферу. Пообіцяв стати членом нашого Земляцтва. «Вражений тим, скільки ви робите. І це на громадських засадах! Не за гроші, а за покликом серця. Бажаю вам натхнення, друзі, у  вашій діяльності, на благо рідної Волині і України!»  – сказав Володимир Налькович.

alt

alt

Член Ради Олег Котельчук: “Приходиш у нашу Світлицю і відпочиваєш душею. Тож бажаю і надалі підтримувати таку душевну, затишну, родинну атмосферу! Щоб задумане було реалізоване і кожному, хто робить свій вклад у цю громадську справу, це приносило радість, сили і задоволення.” Привітавши Віктора Набруска з ювілеєм, він побажав йому довгих років життя,  передавати свій досвід наступникам, і щоб поруч з іменинником ми молоділи душею!

Привітав ювіляра і висловив своє позитивне враження від зустрічі з волинянами і начальник  Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства Бойко Олексій Леонідович.

alt

Після завершення офіційної частини слово взяли жінки клубу «Волинянка». Його голова Жанна Шнуренко привітала Віктора Набруска зі славною датою, подарувала колаж та іменну кружку, а Антоніна Іванівна Рєпа – власноруч зроблену ляльку-мотанку.

alt

alt

І, як заключний акорд,  дівчата з ансамблю «Волиняни» присвятили винуватцю торжества ювілейну вітальну  на мелодію пісні «Як ішов я з пізнього гуляння» на слова Жанни Шнуренко.

alt

Земляки тепло спілкувались у родинному колі, згадували ті часи, коли створювалось “Волинське Братство”, вітали ювіляра.

alt

Потім всі присутні заспівали Віктору Набруску славень «Многая літа!».

На завершення засідання  Ради виконали кілька повстанських пісень і, за традицією, Гімн волинян  «Волинь моя» Степана Кривенького. І фото на згадку.

alt

Жанна Шнуренко, Вікторія Рутковська,

Фото: Галини Бідношей, Вікторії Рутковської

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *