ПОВСТАНСЬКИЙ ВЕЛИКДЕНЬ
Українській повстанській армії, збройному крилу Організації українських націоналістів цьогоріч виповнюється 75 років. Вояки, які до неї належали, боролись одразу проти двох тоталітарних держав – нацистської Німеччини та Радянського Союзу. |
Виховані у вірі Христовій українські повстанці завжди шанували і святкували Великдень. Навіть в умовах підпілля, у криївках вони відзначали це величне свято, випікали паски, вітали одне одного пасхальними листівками. Дуже часто це святоворог використовував, щоб завдати удару по загонах УПА. Тому у Великодні дні боротьба не припинялася ні на хвилину.
Ось що ми читаємоу виданні закордонних частин ОУН «Сурма» за 1949 рік, присвяченому пасхальній темі.
“…І була перед Воскресенням Голгота: Христос, уособлення Божої Правди на землі, був розп’ятий на глум юрбі. Дехто з юрби насміхався з Нього, решта проходила байдуже попри Нього, а в багатьох із Його учнів закралася в душу зневіра. Та переможцем вийшла віра. Воскресення прийшло і Світло правди перемогло темряву.
І в нас сьогодні Голгофа. Наша правда зневажена, а Україна — розп’ята на хресті страждань. Ворог глумиться, а юрба народів проходить байдуже попри нас, зайнята своїми справами.
І багато маловірів, слабодухів усумнилось: чи справді прийде Воскресіння те, що про нього полум’яними поривами записано було у наших юних серцях?..Ні, нас не обманено! Те, що написано в наших юних серцях, здійсниться! Нарід, що так героїчно змагається за свою правду, не може впасти…І хоч сьогодні він ще на Голгофі, та гомін бойових сурм і тріск кулеметів сповіщають вже недалекий світанок, коли розваляться гроби і радісно привітає брат брата: «Христос воскрес – воскресла й Україна!»
І нині продовжується боротьба за нашу незалежність, за побудову нової демократичної європейської держави, засновану на загальнолюдських цінностях. Цю шляхетну справу – захист соборності, суверенітету та територіальної цілісності України – вояки ОУН-УПА передали сучасним героям, які нині воюють на Сході країни.
Христос Воскрес – Воскресла й Україна!
Підготувала Вікторія Рутковська,
матеріали та фото з Інтернету.