ДУША ВІКУ НЕ МАЄ

Spread the love

alt

У перший по-весняному теплий квітневий вівторок, в переддень Великодніх свят ми зібрались у нашій Волинській світлиці, щоб долучитись до прадавньої таїни розписування писанки.

В призначений час бажаючих зустрічає Оксана Хмілевська (Лабунська), яка вже все підготувала для роботи. На скатертинах з українським орнаментом лежать писачки, олівці, віск, свічки і малюнки писанок з різноманітними орнаментами та візерунками.

alt

Оксана хвилюється, чи багато прийде… А тим часом розповім про неї. До нашої волинської громади у місті Києві вона долучилась зовсім нещодавно, але вже ясно, що з нею ми зробимо багато хороших справ. 

alt

Оксана  з тих людей, які не вміють спокійно жити. Діяльність її багатогранна. Вона відомий  у Києві волонтер Майдану та АТО, співпрацює з багатьма громадськими організаціями, член Національної Спілки майстрів народного мистецтва  України, писанкарка, а також працює менеджером з розвитку в піцерії «Везувіо».

Мама Оксани, Хмілевська Ірина Станіславівна, – заслужений діяч мистецтв України, викладач-методист ВДККМ ім. Ігоря Стравінського у м. Луцьку, а також провідний методист з народної творчості обласного науково-методичного центру культури Волині.

Саме на останній зустрічі жінок Клубу “Волинянка” Оксана запропонувала провести у нас майстер-клас писанкарства. Цю пропозицію ми, звичайно, дружно підтримали.

Оксана хвилювалась даремно. Прийшло більше 30 чоловік і приємно, що привели з собою діточок. Серед присутніх не тільки волинянки. До нас завітали працівники Українського Центру культурних досліджень міністерства культури України – старші наукові співробітники Інна Александрова і Алла Семенюк, керівники проектів МГО “Федерація жінок за мир у всьому світі”, раді ми були бачити і лідера волонтерської групи “Бойові швачки” Олександру Перову та бойову швачку Ольгу Пошураєву. До нас також доєднався громадський активіст, блогер Сергій Єременок. Всіх поєднала цікава справа. Наша затишна світлиця заповнилась шумом, дитячими голосами і … запахом воску.  Всі були разом, але кожен окремо і зосереджено виводив свої лінії на яйці.

alt    alt

alt   altalt   alt

Сьогодні ще раз впевнилась, що писанка для українців це не просто “розмальоване яйце”. Це щось особливе, сакральне. Спостерігала, як всі серйозно і натхненно малювали свої візерунки. Як підбирали кольори – кожен на свій смак. І як потім готові писанки обережно брали в руки і любувалися ними. У всіх був чудовий настрій, доброзичлива атмосфера – все те, що необхідне коли твориш це маленьке диво! А найцікавіше було спостерігати за дітьми. Наступне покоління вже отримало у спадок цю українську традицію.

alt

alt

Розходились по мірі виготовлення писанок, несучи свої писанки, які бережно розміщувли у пластикові стакани, щоб не розбились.

На кухні кожен міг попити чаю чи кави та скуштувати різноманітні солодкі смаколики та цукерки. Особливо це сподобалось дятям.

Було видно, що Оксана втомилась. Адже людей багато і підійти потрібно було до кожного і на кожному етапі – малювання і, особливо, фарбування.

Ось що вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці:

“Задоволена і трішки втомлена. Провела майстер-клас з писанкарства у “Волинському братстві”. Дякую за ідею і підтримку Сергію Володимировичу, Жанні Шнуренко, Валентині Слободян, Галині Бідношей. Всі, хто прийшов, – ви молодці! Пишаюсь вами! Надихайтеся! Душа віку не має, тим більше, для мистецтва.”

Своїми враженнями поділились і інші учасники:

Олександра Перова

alt

“А ми з Олею сьогодні розписували писанки! Вірніше сказати, розписувала Оля, а я тільки вчилася цій чарівній справі… Позитив від такого заняття просто зашкалює, а розповіді Оксани Хмілевської, яка проводила майстер-клас для своїх землячок-волинянок, на який люб’язно запросили і Бойових Швачок, про походження видів малюнків і орнаментів для розпису писанок – це ще один великий бонус на додачу до того позитиву, який ми отримали від участі в цьому чарівному дійстві. Дякуємо Оксана за чудовий вечір і за красу, яку ми пізнали сьогодні завдяки тобі! Дякуємо Жанні Василівні Шнуренко за запрошення до Волинського земляцтва  і всім волинянкам за гарну компанію!”

Ольга Прокопенко

“Дякую за чудовий вечір і магію перетворення звичайного яйця на оберіг, код людської удачі.”

Галина Бідношей

“Оксано, ти впоралась на славу! Так багато людей, дітей було… І ти всім дала раду! Мої дівчата теж задоволення отримали! А яку красу всі витворили! Успіхів тобі у всіх твоїх хороших справах!”

Інна Александрова

alt

При розписуванні писанки, відчуваєш велику

відповідальність за нанесення символів і знаків,  які

несутькод української нації. Мені хотілося намалювати

символи сонця, води, рослин, відобразити Всесвіт!

Ця робота захоплює,якщо хоч раз розмалював писанку

і тим самим доторкнувся до народного мистецтва,

то обов’язково захочеш повторити знов.

ДЯКУЮ “Волинському Братству”за гостинність,

Оксані Хмілевський за майстер клас і за популяризацію

нематеріальної культурної спадщини.

Валентина Слободян

“Оксаночко,щиро вдячна за майстер-клас.

Внучка цілу дорогу додому розказувала,

що її писанка не така і ще й не завершена,

бо вона перший раз це робила.

“От наступного разу в мене буде краща”. 

І я зрозуміла, що маю в майбутньому

продовження традицій України.

Так що ми стомлені та щасливі.

Головне,тепле спілкування, гарний  настрій.

Ще раз ДЯКУЮ!”

 

alt

Сергій Єременок  

“Під чітким керівництвом Берегині Оксани Хмілевської. Це неймовірне відчуття! Без минулого не має майбутнього.”

Оксана Хмілевська

Уявляєш! Все сам зробив.Орнамент вибрав, закомпонував, розписав. Мені навіть ніколи було підійти.”

alt   alt

Алла Семенюк

alt

“Це мій перший досвід створення української

автентичної писанки.Хвилювання було

надзвичайне, яке не дозволяло мені довго

визначитись з орнаментом. Було таке відчуття,

ніби я складаю важливий для мене іспит. Щиро

дякую майстру Оксані Хмілевській, яка допомогла

мені обрати орнамент і справитися з

хвилюванням. Сподіваюся на нові

зустрічі в гостинному “Волинському братстві.”

 

                                    І за традицією – на згадку фотогалерея.

alt   alt

alt   alt

alt   alt

alt   alt

alt   alt

alt   alt

alt    alt    alt    alt

alt  alt  alt  alt

alt  alt  alt

alt   alt

alt

                                                                                                                         Жанна Шнуренко

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *