НЕПОКАРАНИЙ ЗЛОЧИН. ЗАБУТЕ ДОБРО

Spread the love
alt

Андрій Іванович Бондарчук – відомий письменник і журналіст, народний депутат України першого демократичного скликання, який послідовно відстоює інтереси українства, єдиної помісної православної церкви, за власні кошти створив Музей історії Луцького братства і Братський некрополь, автор кількох гостропубліцистичних книг, які проливають світло на білі плями нашої історії, перший лауреат журналістської премії «За служіння суспільству» імені Степана Сачука. 

Андрій Бондарчук народився 12 грудня 1936 року в селі Сереховичі Старовижівського району Волинської області в сім’ї селян. Освіту здобував у Львівському державному університет імені І. Франка.

В1997 році, після закінчення депутатської каденції очолив Луцьке братство, а також заснував Музей братства.

У 2013 році за багаторічну самовіддану працю, високий професіоналізм, активну громадсько-політичну діяльність в житті Луцька, визначний особистий внесок у розвиток національної культури, участь у становленні Української держави та створенні Музею волинського братства Андрію Бондарчуку, журналісту, письменнику, народному депутату, керівнику Волинської асоціації народних депутатів, голові Волинського крайового братства імені святого апостола Андрія Первозванного надано звання «Почесний громадянин міста Луцька». 

22 березня у Києві, у “Кобзарській світлиці” Українського дому  відбулась презентація книги Андрія Бондарчука “Україна. Голодомор 1946-1947 років: Непокараний злочин, забуте добро”.

Це перше в Україні тематичне, цільове видання про післявоєнну трагедію і тихий моральний подвиг населення Західної України, яке врятувало мільйони голодуючих з півдня, сходу,центру України та прилеглих областей Росії.

alt

На презентацію прийшли відомі історики, науковці, письменники,  автори статей, що увійшли до книги, свідки та діти свідків тих страшних подій, керівник видавництва книги. Долучились до цієї події, щоб підтримати відомого земляка, і представники міжнародного громадського об”єднання “Волинське братство” у м. Києві Олександр Скіпальський, Михайло Сорока та Жанна Шнуренко. У книзі розповідається про страшний Голодомор 1946-1947 років, про те, як люди, тікаючи від голоду зі східних областей, шукали порятунку у Західній Україні.

Невимушену атмосферу презентації створив її модератор Павло́ Миха́йлович Мо́вчан – громадський діяч, журналіст і політик; поет, перекладач, сценарист, голова Товариства “Просвіта” ім. Т. Г. Шевченка. 

Андрій Бондарчук, презентуючи книгу, зазначив, що у 1946-1947 роках був не просто голод, а такий же організований радянською владою голодомор, як і в 30-х роках, причому  в обезкровленій і виснаженій війною країні.  Більшість виступаючих зазначили, що  як і після голодомору 30-х, так і тут дані про втрати були значно занижені. Що масштаби були значно більшими, ніж приводить офіційна статистика.  Підкреслювали, що про голод 1946-47рр. населення України знає дуже мало, цей страшний період недостатньо висвітлюється у ЗМІ та виданнях.
Перелистуючи об”ємну книгу, можна тільки уявити, яку величезну роботу провів її автор, збираючи факти тих подій з усіх куточків України. Раніше вони були тільки у спогадах та розповідях, а тепер закарбувались на папері, як свідчення того, що роблять тоталітарні режими з народами.

alt   alt   

alt    alt   alt

alt   alt

alt   alt   alt

alt   alt

alt   alt

                                                                                                                                       Жанна Шнуренко

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *