ДОРОГІ ДРУЗІ! НАЦІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР НАРОДНОЇ КУЛЬТУРИ «МУЗЕЙ ІВАНА ГОНЧАРА» 26 листопада 2015 року о 18.30 ЗАПРОШУЄ НА «ЗАПУСТИ»!

Spread the love

Жінки МГО «Волинське братство» покажуть традиційний обряд випікання і прикрашання весільного короваю, записаний в селі Вишнів Любомльського району Волинської області. Початок о 18.30. Вхідний квиток: 30 грн. – для дорослих, 9 грн. – для студентів, школярів та пенсіонерів. Адреса Музею: вул. Лаврська, 19.

В останній тиждень перед початком Великого Посту традиційно справляли “Запусти” (побутували також назви “Пущеннє”, “Постове”, “Останні гулі”). Парубоцька та дівоцька громади справляли “Запусти” якраз на Пилипа, тому і передріздвяний піст, що починався 28 листопада має назву “Пилипівка”. 

Вже від Дмитра (9 листопада) не ходили старости, а на Михайла справляли останнє весілля, бо Михайло не тільки приїжджає “на білому коні” (тобто зі снігом), але і замикає забави і танці на ключ – через наближення посту. То ж дівчата, котрих не засватали до Дмитра, мали бути «хитріші», активно відвідували всі вечорниці, щоб забезпечити собі прихід старостів після закінчення посту. В народі казали: «До Дмитра – дівка хитра, а по Дмитрищу – ще хитріща».

Гуляла вся неодружена молодь. За доброї погоди забаву влаштовували на царині, оболоні чи на новому місці, де влітку збиралась молодь (“вулиця”). Коли сутеніло, парубки із музиками обходили село – від хати до хати – шанобливо гукаючи перед ворітьми: “Пане господарю, чи є у Вас парубок чи дівка? Пустіть на “Запусти”. Якщо ж господарі віднікувались або бурчали, то можна було почути у відповідь жартівливе: “А якщо не будете і на вечорниці пускати, то доведеться на Андрея згадати”. Тож і ми вас просимо: Приходьте до нас на “Запусти”, Нехай вас тато і мама відпустять. На гарну забаву, на добру розмову, Як буде файно – прийдете знову.  

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *