Історико-етнографічна виставка

Spread the love

“Традиційне вбрання Правобережного Полісся”

Державний науковий центр захисту культурної спадщини від техногенних катастроф ДАЗВ України спільно з Національним центром народної культури “Музей Івана Гончара” з 25 квітня по 20 травня проводять історико-етнографічну виставку “Традиційне вбрання Правобережного Полісся”, приурочену 26-им роковинам Чорнобильської катастрофи.

Серед усіх етнографічних регіонів України саме Полісся, зокрема його правобережна частина, де до наших днів збереглися архаїчні елементи слов’янської народної культури, зазнала руйнівного впливу найбільшої в світі техногенної та екологічної катастрофи.
Впродовж 19 років рятувальними експедиціями МНС України та Державним науковим центром захисту культурної спадщини від техногенних катастроф, у яких систематично брала участь видатна поетеса сучасності Ліна Костенко, було зібрано унікальний музейно-архівний фонд, що налічує 42 тис. етнографічних та археологічних пам’яток музейного значення та понад 150 тис. наукових документальних свідчень з різних галузей традиційної матеріальної і духовної культури постраждалих районів Українського Полісся.

На виставці, яка експонується в приміщені Музею Івана Гончара, представлені комплекси традиційного народного вбрання та зразки одягової вишивки й ткання з 16 районів Київської (Чорнобильський, Поліський, Іванківський, Вишгородський), Житомирської (Овруцький, Народицький, Коростенський, Олевський, Лугинський, Новоград-Волинський), Рівненської (Рокитнівський, Сарненський, Дубровицький, Володимирецький, Зраічненський) та Волинської (Камінь-Каширський) областей. Територіальні відмінності традиційного вбрання поліщуків проявляються в особливостях крою та декору компонентів костюма, у кольоровій гамі та техніках оздоблення, що пов’язані з місцевими традиціями.

Доповнюють виставкову експозицію викладки з орнаментованих рукавів жіночих сорочок (зразки одягової вишивки й ткання), вовняні “брані” пояси і крайки, оригінальні аксесуари до одягу мешканців літописного міста Чорнобиля XII – XIII ст., отримані під час археологічних розкопок (фрагменти скляних браслетів, натільні кам’яні хрестики, металеві і скляні намистини та кістяні гудзики, металеві поясні пряжки), а також “мережена” бодня (с. Теремці Чорнобильського р-ну), в якій у давнину поліщуки зберігали одяг, та традиційні розписні одягові скрині з Чорнобильського, Рокитнівського і Зарічненського районів.
Відвідувачі виставки можуть ознайомитись з документальними фільмами “Чорнобильський час” (автор Л. Мужук), “Перша леді зони відчуження” (автор О. Самолевська), “Проводи русалок. Обряди русального тижня” (автор Р. Омеляшко), відеокліпами про роботу історико-культурної експедиції ДНЦЗКСТК у Чорнобильській зоні.

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *