Пам ятник Лесі Українці

Spread the love

 Відреставровано пам’ятник Лесі Українці на Байковому кладовищі

У минулому році на Байковому кладовищі на місця поховання Лесі Українки було вчинено акт вандалізму: по всьому периметру пам’ятника поетесі знищено його декоративне оздоблення – бронзову гірлянду з лаврів та квітів, традиційний символ народної шани. Це оздоблення було невід’ємною складовою творчого задуму відомого скульптора, народного художника України Галини Петрашевич; сам пам’ятник, встановлений у 1939 році, є пам’яткою історії та культури.

На громадянській панахиді 30 липня 2010 р. Музей видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького виступив із закликом посприяти фаховою майстерністю, порадою чи коштами реставрації ушкодженого пам’ятника Лесі Українці та впорядкуванню меморіалу родини Косачів. Звичайно ж, ми офіційно звернулися й до державного органу, який має опікуватися пам’ятками – а саме – до Управління охорони пам’яток (тоді там головою був ще Руслан Кухаренко). На жаль, гірлянда була відтворена в гіпсі, що аж ніяк не може вважатися повноцінною реставрацією.

На наш заклик першим відгукнувся знаний скульптор, майстер по роботі з бронзою Володимир Щур (киянам добре відомі його роботи – пам’ятники Леоніду Бикову, Владиславу Городецькому, Олені Телізі; скульптурні зображення головних героїв п’єси М. Старицького „За двома зайцями” на Андріївському узвозі та ін.), він зголосився безкоштовно провести роботу по відтворенню бронзової гірлянди. Музей надав скульпторові необхідні архівні фотоматеріали.

Відновлення первісного вигляду пам’ятки історії та культури у бронзі стало можливим завдяки допомозі небайдужих українців, громадських діячів Миколи Томенка та Миколи Даневича.

Адміністрація Байкового кладовища посприяла у проведенні монтажних робіт.

В день вшанування пам’яті Лесі Українки, 1 серпня 2011 р., шанувальники таланту письменниці зібралися біля її могили, і втішно було бачити, що пам’ятник Лесі Українки виглядає, як багато років тому… Ми раді, що у цей ювілейний рік, коли відзначається 140-річчя від дня народження Лесі Українки і 100-ліття створення нею геніальної драми-феєрії «Лісова пісня», вдалося це зробити.

За традицією, на місці поховання родини Косачів відслужив панахиду о. Володимир, зібрання з вдячністю вітало В. Щура, М. Томенка та М. Даневича, лунали натхненні слова Б. Олійника, М. Сома, Л. Ковальчук, представників делегації з Новограда-Волинського, Інституту літератури НАН України ім. Т. Г. Шевченка, Волинського братства, шанувальників таланту поетеси. Особливу атмосферу створило поетичне слово, яке щедро дарували Лесі Українці наші сучасниці.

 

 

Директор Музею видатних діячів української культури

Лесі Українки,Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького

Наталя Терехова

 

Завідуюча музеєм Лесі Українки

Ірина Щукіна

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *