Мета та основні завдання МГО “Волинське братство”

Spread the love

Чим займається та які завдання ставить перед собою наше об'єднання.

 

Міжнародне громадське об’єднання “Волинське Братство” є громадською організацією, головною метою котрої є зібрати під своїм дахом усіх, кому не байдужа доля Волині для задоволення їх спільних інтересів і сприяти духовному та економічному відродженню Волинського краю, будівництву незалежної Української держави.

Основними завданнями Об’єднання є: згуртування зусиль вихідців з Волині для реалізації їх інтелектуального та творчого потенціалу; сприяння процесу духовного та культурного відродження шляхом участі у збереженні та захисті пам’яток історії та культури; зміцненню міжнародного авторитету України шляхом популяризації історичної, культурної спадщини, сучасних досягнень української землі, а зокрема її славетної частки – Волині.

Члени МГО “Волинське братство” представлені в багатьох сферах економічного та культурного життя м.Києва та України, багато з них працюють керівниками, інженерно-технічними та творчими співробітниками державних та приватних підприємств.

Склад Ради МГО "Волинське братство".

Об’єднання має свій герб, в основі якого лежить волинський хрест, який є символом єдності Волинського Братства з рідним краєм. Гордістю земляків об’єднаних у Волинське братство є часопис «Волинь моя», свій талант та сердце в який вкладує його засновник і незмінний редактор (у власний вільний час) Михайло Сорока. В часописі оригінально і правдиво дається висвітлення історії, святинь Волинської землі, життя і діяльності славетних людей нашого краю як в Україні так і в зарубіжжі, життя Волині на межі тисячоліть і сьогодення. Музичні перлини нашого краю на компакт-дисках представлені в “Золотій колекції Волинського Братства”, що видається за підтримки Віктора Набруска.

При Об’єднанні діє жіночий клуб «Волинянка» (склад клубу), Головою якого є Жанна Шнуренко, основною метою якого є спілкування і згуртування жінок земляцтва для задоволення їх творчих, вікових, культурних та інших інтересів. Помітною подією у художньому житті столиці стала організована "Волинським братством", жіночим клубом «Волинянка», за активної участі Надії Шепель персональна  виставка самобутньої волинської художниці Валентини Михальської. Незважаючи на тяжку недугу, що  прикувала її до інвалідного візка, художниця малює сонячні, наповнені радістю, доброю енергетикою картини. Буваючи на рідній землі знаходимо найменшу можливість зустрітися з Валею.

На даний час успішно набирає оберти в своїй роботі молодіжне крило Волинського братства (склад молодіжного крила).  Молодь опікується дітьми та літніми людьми, бере активну участь у підготовці та реалізації проектів пов’язаних з розвитком громадської активності, екологічного характеру, співпрацює з молоддю інших земляцтв.

Об’єднання розширює свою діяльність як в Україні так і за кордоном. Так за ініціативою Ростислава Морозюка створено полтавський обласний осередок Волинського Братства, нині ведеться робота по створенню обласних осередків Об’єднання на Закарпатті, Миколаївщині та Сумщині. За підтримки Голови Об’єднання Данила Курдельчука спільно Українською фундацією «Друзі Шотландії» проводиться робота по наданню благодійної допомоги з Великої Британії сиротинцям на Волині.

МГО "Волинське братство" бере постійну участь у культурному житті столиці, налагодженні зв’язків між Києвом та Волинню. За сприяння членів Об’єднання була проведена виставка “Волинської ікони” в Українському домі, представлення кінофільмів “Лучеськ” та «Загадка Норільського повстання» члена Об’єднання, Лауреата Шевченківської премії кінорежисера Михайла Ткачука”. Члени “Волинського братства” взяли участь у відкритті Всеукраїнської культурно-мистецької акції “Мистецтва одного села” – с. Замшани Ратнівського району Волинської області. За нашим сприянням член “Волинського братства” краєзнавець з Торчина Григорій Гуртовий видав книгу “Волинь – край козацький”, де дослідив та цікаво оповів правдиву історію козацького руху на теренах Волині.

Об’єднання тісно співпрацює з іншими Земляцтвами України у місті Києві та Київською міською державною адміністрацією.   Щороку Об’єднання представляє рідну Волинь під час святкування Дня Києва, у мистецькій «Фольклорамі»,  організовує весняну толоку для допомоги музею у Пирогові, зараз триває активна підготовка до проведення Всеукраїнського свята земляцтв. Спільні культурологічні та соціально-економічні заходи, поїздки, акції, обмін досвідом роботи та здобутками праці дозволяють через співробітництво між Земляцтвами розвивати плодотворні контакти, зв’язки між регіонами, сприяти об’єднанню їх в єдину соборну державу.

А найбільше свої зусилля члени МГО "Волинське братство" спрямовують на благо рідного краю, своїх земляків-волинян.

Так за підтримки Сергія Островича на Волині були проведені конкурси літературних, мистецьких творів, образотворчого та декоративно – прикладного мистецтва, авторської пісні та фольклору. Метою проведення конкурсів була потреба виявлення та підтримка молодих та початкуючих талановитих авторів-волинян, творчих колективів, відродження народної культури та традицій Волинського краю. Переможці першого пісенного конкурсу, квартет “Акорд” Волинського держуніверситету, достойно представили “Волинське братство” на святі земляцтв міста Києва “Україна – єдина родина”.

За підтримки Данила Курдельчука та Юрія Кучинського були проведені концерти “З любов’ю землякам” у рідних селах талановитих волинянок Ганни Півньової та Ганни Ярмолюк, достойно презентує по цілому світу вишукані волинські романси Світлана Мирвода. Членами Об’єднання Валерієм та Галиною Бідношей за підтримки керівництва Волинської області, Шацького району та народних депутатів України Володимира Карпука і Сергія Шевчука було організовано міжнародний волонтерський табір «Свитязь-2006», в якому працювали студенти з України, Польщі, Білорусії, Данії та Німеччини. За сприяння Президента МГО "Волинське братство" Миколи Жулинського та жіночого клубу “Волинянка” стала студенткою Волинського національного університету інвалід з дитинства, але мужня дівчина, самобутня поетеса Олена Харитонюк. 

Приємно відзначити, що на якісно новий рівень виходить співпраця з керівництвом області.  Так за безпосередньої підтримки Голови обласної Ради Анатолія Грицюка та Голови облдержадміністрації Миколи Романюка підготовлено та практично реалізується Програма підтримки економічно-культурного розвитку краю, допомоги бібліотекам, сільським школам області. Лише протягом останнього року для цих закладів Волинським Братством  було віднайдено  і благодійно передано понад 5 тисяч навчально методичних книг,  50 комп’ютерів і 5 принтерів.

Спільно з обласною держадміністрацією в Києві було організовано встановлення пам’ятної дошки нашої видатної землячки Наталії Ужвій, виставки талановитих дітей Волині школи народного малярства Василя Парахіна «Промінь воскресіння», де почесною гостею була Катерина Ющенко-Чумаченко. За особистої участі Заступника Голови облдержадміністрації Святослава Кравчука та начальника управління культури та туризму Володимира Лисюка в Луцьку Волинським Братством спільно з Полтавським земляцтвом було  проведено потужний концерт Національної заслуженої капели бандуристів України.

Членами Об’єднання підготовлено ряд проектів, таких як співпраця органів місцевого самоврядування та недержавних організацій (з досвіду України та Польщі), дослідження і туристичного використання унікальної гряди волинських озер (Світязь, Пісочне, Пулемецьке та ін.), археологічні дослідження пам’ятки архітектури ХVII ст. Хрестовоздвиженської церкви в м. Луцьку тощо. По останньому проекту в 2000 році був отриманий грант від Канадського фонду співробітництва, мета та задачі проекту були успішно реалізовані, за виконану роботу були отримані схвальні публікації в ЗМІ.

Розроблений членами Об’єднання проект “Формування гендерної культури на місцевому рівні (регіон Волинь) здобув грант від Канадського-Українського Гендерного Фонду. В рамках проекту у місті Луцьку Волинської області було проведено науково – практичну конференцію “Інтеграція гендерних підходів у вирішенні соціальних проблем на місцевому рівні та семінар – тренінг на тему “Запобігання торгівлі людьми при працевлаштуванні за кордоном”. Мета та задачі проекту були успішно реалізовані, вироблені на конференції та семінарі рекомендації були надіслані для органів влади, громадських організацій та ін. Проведення проекту широко висвітлювалось по радіо та телебаченню, було опубліковано низку схвальних статей у пресі, отримані листи подяки від керівників громадських та  державних організацій, зокрема Державного комітету у справах сім'ї та молоді.

Головна мета Об’єднання – зібрати під своїм дахом вихідців з Волині, їх нащадків, а також всіх тих, кому не байдужа доля Волині для задоволення та захисту їх законних соціальних, економічних, творчих, національно-культурних та інших спільних інтересів та сприяння будівництву незалежної української держави, духовному відродженню волинської землі, її культурної спадщини та вікових традицій народів, що проживають на Волині.

Основними завданнями Міжнародного громадського Об’єднання “Волинське братство” є:

  • згуртування зусиль вихідців з Волині для задоволення та захисту їх інтересів та сприянню реалізації інтелектуального та творчого потенціалу;
  • сприяння розбудові України, процесу духовного та культурного відродження шляхом безпосередньої участі у збереженні, відбудові, реставрації та захисті пам’яток історії та культури;
  • сприяння зміцненню міжнародного авторитету України шляхом поширення інформації та пропаганди історичної, культурної спадщини, сучасних досягнень української землі, а зокрема її славетної частки – Волині, зміцненню соціальних, економічних, культурних, освітніх контактів між Україною та США, Канадою, Великою Британією, Росією та іншими державами.

Напрями діяльності МГО “Волинське братство” 

  • Організація чи участь в проведенні Днів Волині в Україні, близькому та далекому зарубіжжі: концерти, культурологічні, науково-технічні та промислові виставки та конференції, представлення продукції промисловості та виробників Волині, проведення аукціонів виробів народних художніх промислів та ремесел.
  • Підготовка та випуск друкованого органу ВБ – часопису “Волинь моя”, головний редактор М. Сорока.
  • Організація міжнародних обмінів учнями, студентами між учбовими закладами Волині та країн близького та далекого зарубіжжя, надання послуг в галузі туризму, навчання та стажування за кордоном (вивчення мови, отримання освіти,…), прийом та організація роботи і відпочинку українців діаспори в Україні.
  • Створення Представництв  МГО за межами України (Канада, Австралія, США, Велика Британія, Польща, Росія тощо).
  • Проведення авторських вечорів та творчих зустрічей з відомими вихідцями з Волині, представлення їх діяльності та життєвого шляху в пресі, нагородження відзнаками МГО “Волинське братство”.
  • Написання та подання до благодійних фондів проектів (можливі теми: архітектурно-археологічних дослідження, екологія Волині , місцеве самоврядування, проблеми нацменшин, соціально-економічного спрямування тощо) з метою отримання грантів для реалізації цих проектів.
  • Організація (при офісі, музеї ВБ) постійно діючої виставки-продажу продукції промисловості та виробників Волині, виробів народних художніх промислів та ремесел.
  • Створення бізнес-клубу ділових людей, проведення презентацій кращих підприємств Волинського краю,  представлення їх продукції при міжнародних контактах, нагородження відзнаками МГО “Волинське братство”.
  • Сприяння наданню послуг консалтингового характеру: підготовка інвестиційних проектів, підготовка для іноземних інвесторів аналітичних довідок про профілям економіки регіонів, підбір для підприємств України необхідного обладнання (оренда, лізинг), нерухомості, проведення експертної оцінки ринкової вартості тощо.
  • Створення комп'ютерного банку даних "Волинь": географічне положення, історія, архітектура, розвиток промисловості, існуючі підприємства, економічний аналіз, перспективи розвитку, наявність та можливість створення вільних економічних зон тощо.
  • Підтримка та розвиток WEB сайту МГО, банку даних "Волинь" в інформативно-рекламному викладі.

Шановні друзі! Якщо Вас зацікавила діяльність нашого Об’єднання то будемо раді знайомству та конструктивній співпраці.

Наші контакти.

Written by 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *